Špatné maso obchodníci nakládají a melou. Jak poznat zkažené mleté maso?

zdroj: pixabay.com

Bohužel i v dnešní době se na pulty prodejen dostane zkažené maso, které laici jen stěží dokážou rozpoznat. Především pak u mletého masa zabaleného do průhledné krabice a zataveného folií, člověk nic nezjistí. A bohužel ani etiketa nemusí být zárukou kvality. Jak tedy poznat, že jste si domů přinesli zkažené mleté maso?

Reklama

Zkažené maso se rozemele nebo naloží a prodává se jako maso na gril. Tyto dvě informace mezi spotřebiteli kolují už nějaký ten pátek. Jestli se jedná o pravdu nebo fámu, nemůžeme se stoprocentní jistotou říci, a jisté není ani to, zda se k nám dováží jen zkažené maso z Polska nebo i odjinud. Ať už je to tak či onak, pojďme si ale posvítit na zkažené mleté maso.

Jak poznat zkažené maso?

O kvalitě mletého masa vám napoví jeho vzhled a vůně. Pomohla by vám i chuť, ale mleté maso je možné ochutnat až po uvaření, což už je pozdě. Ze všeho nejdříve je vhodné se řídit etiketou na krabičce, kde najdete spotřební lhůtu a další detaily o mase.

Nyní pojďme ke vzhledu. Už od pohledu by mleté vepřové maso mělo mít sytou růžovou barvu, a to i na spodku krabičky. Hovězí je pak tmavě růžové až načervenalé. Není výjimkou, že obchodníci míchají čerstvé a staré maso, v takovém případě bude barva masa tmavší. Je-li maso zelené a oslizlé, je zkažené a v žádném případě není vhodné k snědku.

Co se vůně týká, ta by měla být neutrální, jestliže maso doma rozbalíte a do nosu vás praští nepříjemný zápach, jedná se o zkažené maso. Někdy je ale zapotřebí přičuchnout k masu blíže, abyste poznali jeho skutečný stav. Pokud maso jen trochu zapáchá, raději ho vyhoďte.

TIP: Máte doma pěkné voňavé mleté masíčko a nevíte, co s ním? Vyzkoušejte nejen dětmi milované lasagne s mletým masem, plněné papriky mletým masem nebo domácí karbanátky z mletého masa.

Reklama