K Vánocům bezesporu patří vánočka. Ta nechybí na stole v mnoha českých domácnostech. O jeden recept na tuto tradiční dobrotu se s vámi podělí i naše redaktorka a neošidí vás ani o návod na zaplétání z šesti pramenů.
Na tradiční vánočku budeme potřebovat následující ingredience: 500 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, 150 g másla, 3 žloutky, 2 dl mléka, 1 kostku droždí, 1 balíček vanilkového cukru, špetku soli, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce mandlových lupínků a citronovou kůru. Na potření jedno vejce a na ozdobu ještě trochu mandlí.
Nejdříve dáme droždí s oslazeným vlažným mlékem do hrníčku a necháme změknout máslo. To rozhodně nedoporučuji nahrazovat jiným levnějším tukem. Jakmile máslo povolí, můžeme ho utřít s cukrem a následně i se žloutky a citronovou kůrou. Přidáme mouku, špetku soli a kvásek spolu se zbytkem mléka. Všechny ingredience pořádně zapracujeme, aby nám vzniklo krásně hladké těsto, které následně necháme v míse přikryté utěrkou alespoň hodinku odpočinout. Vykynuté těsto dáme na vál, zapracujeme do něj rozinky a mandle a rozdělíme na šest dílů.
Jak na pletení vánočky z šesti pramenů?
Z dílků vyválejte šest stejných pramenů, spojte je na jednom konci a začněte plést podle následující návodu:
Po upletení necháme vánočku na plechu ještě půl hodinky kynout, poté ji potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme zbytkem mandlí a dáme do předehřáté trouby na 200 °C. Nejprve pečte vánočku zhruba 10 minut, dokud nezačne měnit barvu, pak je nutné teplotu stáhnout na 170 °C a nechat dopéct dalších 40 až 50 minut. Před rozkrojením je zapotřebí, aby vánočka dostatečně vychladla.
Autor: Irena Plachá
Zdroj: Autorský text