Nekupujte drahou mozzarellu, vyrobte si ji doma ze dvou surovin

Foto: Pixabay

Mozzarella je oblíbená italská pochoutka z buvolího mléka. V obchodě ji lze koupit obvykle za 30 Kč, cena některých značek pak dosahuje i 40 Kč za 125 gramů. Doma si připravíte stejnou gramáž za méně jak 25 korun. Pojďme se podívat, jak na to.

Reklama

I přestože mozzarella se vyrábí především z buvolího mléka, není to jediný druh mléka, který lze na tento lahodný sýr použít. Zapotřebí je jen počítat s tím, že zatímco z jednoho litru buvolího mléka vyrobíte 250 gramů sýru, z jednoho litru kravského mléka budete mít 150 gramů. Kromě gramáže je pak rozdíl i v chuti, kvalitě a tvaru.

Jak si připravit domácí mozzarellu z kravského mléka?

Na výrobu mozzarelly v domácích podmínkách vám postačí čerstvé plnotučné mléko. To je ale potřeba, aby získalo nakyslou chuť, kterou zajistí 8% ocet.

Foto: Pixabay

Do hrnce nalijte 1 litr mléka a ohřejte ho na zhruba 45 °C, poté přidejte 5 lžic octa a míchejte půl minuty. Následně stáhněte plotýnku a mléko nechte 5 minut odstát. Po pěti minutách se v mléce vytvoří hrudky, které je potřeba vysbírat. Z pevné hmoty pak vymačkávejte vodu, dokud nevznikne hezký bochánek, který následně dejte do studené vody s ledem. Nechte pět minut odležet. Hotovou mozzarellu můžete použít nejen do salátu a na pizzu, snadno z ní vyrobíte i další oblíbený pokrm, kterým jsou sýrové copánky známé jako „korbačiky.“ Na jejich přípravu se můžete těšit zas někdy příště.

Zdroj: autor článku

Reklama