Máte velkou úrodu rajčat a nevíte, co s nimi? Mám pro vás pár nápadů, které se v naší rodině osvědčily a dědí se už po několik generací. Nadúrody se rozhodně nemusíte zbavovat jen po známých a sousedech a už v žádném případě ji vyhazovat.
Zavařování a konzervování
Jakmile je na zahradě rajčat více, než doma sníme, začnu připravovat domácí rajčatovou omáčku. Tu snadno zavaříte a v dalších měsících ji využijete na těstoviny, do omáček nebo na pizzu. Skvělým způsobem zpracování je také kečup nebo přímo hustší rajčatový protlak. Do kečupu přidáváme ještě jablko, a nejen dětem velmi chutná.
TIP: Je-li omáček, kečupu a protlaku dostatek, pouštím se od zavařování celých rajčat. Přidám jen trochu soli a zavařuji ve vlastní šťávě, díky tomu je jejich následné využití nepřeberné.
Sušení
Sušení rajčat je časově trochu náročnější, chuťově ale toho litovat nebudete. Rajčata stačí nakrájet na plátky, posolit a usušit v sušičce, v troubě nebo na slunci. A právě současné počasí sušení na sluníčku velmi nahrává. Následně část rajčat konzervuji v olivovém oleji s bylinkami a část nechávám v suchu a v temnu.
TIP: Minulý rok jsem sušená rajčata zkusila také rozmixovat na jemný prášek, čímž jsem vytvořila v podstatě „rajčatové koření,“ které je ideální na zvýraznění chuti do mnoha pokrmů.
Mražení
Do mražení rajčat se mnoho lidí nechce pouštět, a to kvůli ztrátě chuti a barvy. Já se toho ale nebojím. Když je rajčat opravdu mnoho, mrazím je celá i nakrájená. Je pravdou, že před zmražením je lepší, je lehce spařit a oloupat, avšak není-li času nazbyt, pak je stačí rovnou dát do mrazáku. Vězte, že uplatnění v dalším ročním období vždy najdou. A mražení je nejsnazší a nejrychlejší způsob, jak rajčata uchovat.
TIP: Zamrazit lze také pyré z rajčat. Pokud dojdou sklenice a místo ve sklepě a ve špajzu, je zamražení ideální volbou, jak mít po ruce vždy menší porci do omáček a polévek.
Rajčata jako skvělý dárek
S nadúrodou rajčat se dá kouzlit. A rajčata i skvěle poslouží jako dárek. Domácí kečup, omáčky nebo sušená rajčata v oleji můžete zabalit do hezkých sklenic a použít jako dárky pro přátele a rodinu.
Kromě zmíněného zpracování pak můžete vyzkoušet i fermentovaná rajčata a rajčatové pesto. Oba způsoby jsou pro mě zatím ještě malou neznámou, letos se ale na ně chystám. Všechny tyto metody vám pomohou využít velkou úrodu rajčat na maximum a užít si jejich chuť i během zimy, kdy je tato zelenina méně dostupná, pro naše peněženky dražší a především chuťově nevýrazná.
Autorský text