Jablečný koláč patří mezi klasické a oblíbené podzimní recepty. Připravte si i vy jednoduchý a voňavý jablečný koláč se skořicí, který krásně křupe díky máslové drobence. Ideální pochoutka k odpolednímu čaji nebo jako sladká tečka po rodinném obědě.
Jablka jsou na podzim skvělou volbou, protože mají mnoho výživných látek a přinášejí benefity, které jsou právě v tomto ročním období pro tělo obzvláště vhodné. Jablečný koláč je tak skvělou volbou, jak zužitkovat na podzim přebytek jablek a zároveň jak si připravit něco dobrého a zdravého k snědku.
Ingredience
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 120 g másla (studeného a nakrájeného na kostičky)
- 70 g moučkového cukru
- 1 vejce
Na náplň:
- 4–5 jablek (oloupaných a nakrájených na tenké plátky)
- 2 lžičky skořice
- 3–4 lžíce cukru (podle kyselosti jablek)
- 1 lžíce citronové šťávy
Na drobenku:
- 100 g hladké mouky
- 60 g cukru
- 60 g másla
Postup
- Příprava těsta: V míse smíchejte mouku a cukr, přidejte studené máslo a rychle promněte. Přidejte vejce a vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Zabalte těsto do fólie a nechte ho asi 30 minut odpočívat v lednici.
- Příprava náplně: Mezitím oloupejte jablka, nakrájejte je na tenké plátky a vložte do mísy. Pokapejte citronovou šťávou, přidejte cukr a skořici, a dobře promíchejte.
- Drobenka: V jiné misce smíchejte mouku s cukrem a přidejte máslo. Prsty promíchejte, až vznikne sypká drobenka.
- Příprava koláče: Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozválejte a vložte do vymazané formy na koláč. Na těsto rozložte jablka a rovnoměrně je posypte drobenkou.
- Pečení: Pečte v předehřáté troubě asi 35–45 minut, dokud koláč není zlatavý a drobenka křupavá.
- Podávání: Koláč nechte vychladnout, poté nakrájejte a podávejte ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo trochou šlehačky.
Tento jablečný koláč je krásně voňavý a chuťově vyvážený, sladkost jablek doplňuje lehká kyselost citronu a skořicová vůně vytvoří tu pravou podzimní atmosféru.
Zdroj: Autor