Slupky z ovoce a zeleniny nevyhazujte a raději je snězte

zdroj: pixabay.com

Období léta přeje čerstvé zelenině a ovoci. V horkých dnech se nám ani nic jiného mnohdy jíst nechce. Věděli jste ale, že nejen dužina je na ovoci a zelenině ta nejlepší? Zdravé, chutné a především plné živin jsou i slupky a kůra.

Reklama

 

Nutno ale hned na začátek podotknout, že před jídlem je zapotřebí slupky vždy důkladně omýt teplou vodou a nezdráhat se použít i kartáček. Vhod přijde také kupovat plody, které nejsou chemicky ošetřené. To platí především u všech citrusů.

 

Slupky z kiwi na bakteriální, plísňové i virové infekce

zdroj: pixabay.com

Napadlo by vás sníst chlupatou hnědou slupku z kiwi? Pokud ne, pak nevíte, o co přichází. Látky, které jsou obsažené ve slupkách tohoto exotického ovoce, pomáhají v boji proti bakteriálním, plísňovým i virovým infekcím.

Je sice pravdou, že chlupatá slupka neláká k nakousnutí, ale rozmixujete-li ji do koktejlu, nebo nakrájíte-li jí na drobno do salátu, pak jí v puse ani nezaregistrujete.

 

Jablečné slupky jsou plné antioxidantů

zdroj: pixabay.com

Okrajovat jablko není častým nešvarem, přesto někteří lidé jablko se slupkou nesní. Jablečná dužina obsahuje protirakovinné látky, avšak slupka z tohoto šťavnatého ovoce jich v sobě má ještě mnohem více. Navíc je ve slupce o téměř 90 % více antioxidantů než v samotné dužině.

Kromě dobré prevence před rakovinou, jsou jablíčka plná vitamínu C, A a kyseliny ursolové, která pomáhá v boji proti obezitě.

 

Banánové slupky pro dobrou náladu

zdroj: pixabay.com

Slupky z banánů obsahují vitamín B6, B12, draslík, hořčík, vlákninu a tryptofan. Slupky podporují dobrou náladu, pomáhají v boji proti stresu, snižují riziko depresí a pozitivně ovlivňují naši náladu.

Není nutné jíst banán naráz i se slupkou. Tu si můžete povařit ve vodě a přidat například do ovocného koktejlu.

 

Pomerančová kůra má protirakovinné účinky

zdroj: pixabay.com

Pomerančová kůra je skvělým dochucovadlem mnoha jídel. Ten správný šmak dodá moučníků, zeleninovým salátům i masu. Kromě výborné chuti je ale také zdraví prospěšná.

Kůra z pomeranče obsahuje tangereti, nobiletin a d-limonen. Všechny tyto látky mají protirakovinné účinky. Proti rakovině kůže napomáhá třetí zmíněná d-limonen. Ta neutralizuje škodlivé účinky UV záření.

 

Okurkové slupky pro pevnou a zdravou pokožku

zdroj: pixabay.com

Loupete si okurky? Pak je na čase s tím přestat. Slupky z okurek jsou plné oxidu křemičitého, který napomáhá v produkci kolagenu. Okurkové slupky jsou vhodné pro docílení zdravé a pevné pokožky.

Není divu, že krémy a masky pro zralou pleť jsou často s vůní okurek. Anti age produkty obvykle obsahují oxid křemičitý. Na co si tedy kupovat drahou kosmetiku, když můžete zužitkovat to, co máte doma?

 

Melounová kůra jako prevence před mrtvicí

zdroj: pixabay.com

Meloun je výtečný, sladký a našemu tělu velmi prospěšný. Co se živin týká, pak ale i jeho tvrdá kůra je skvělým pomocníkem pro cévy a krevní oběh, a to díky aminokyselině citrulin. Ta cévy roztahuje a krevní oběh zlepšuje.

Nazelenalá a bílá kůra z vodního melounu je vhodnou prevencí před vznikem krevních sraženin a před mrtvicí.

 

 

 

Reklama