Recepty našich babiček: Zapékané brambory s podmáslím

Brambory patřily k základním surovinám našich babiček. Jsou totiž výborným zdrojem energie, minerálů, vitamínů a neobsahují téměř žádný tuk. Víte, odkud pochází název brambora, a kdy se brambory rozšířily v českých zemích?

Brambory začali naši předci využívat na konci 18. století. Uvádí se, že do českých zemí byly dovezeny z Braniborska v roce 1784. Některé zdroje ale hovoří, že brambory se v Čechách začaly pěstovat během třicetileté války na začátku 17. století.

Původ českého pojmenování brambor pravděpodobně pochází z odvozeniny hlízy, neboli bamboly. Slovo brambora se začalo užívat až v první polovině 19. století. Dříve se bramborám říkávalo zemské jablko, zemče, zemák či bobál. Ze spisovného tvaru brambora začaly vznikat nářeční mutace jako brambur, brandor, branibor, bandora a mnoho dalších.

Dost povídání o původu slova. Brambory jsou totiž výborným nutričním zdrojem energie a relativně dietním pokrmem. Obsahuj vitamíny C a B, jsou bohaté na hořčík, železo, vápník a zinek. Jakožto dietní surovina mají prospěšný vliv na srdce, cévy a imunitu. Brambory se tak právem staly základní surovinou našich babiček. Inspirujte se zapékanými brambory, které zachutnají celé rodině.

 

Zapékaná brambory s podmáslím

Ingredience:

1 kg brambor, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 ml smetany ke šlehání, 150 ml podmáslí, 15 dkg strouhaného sýru, čerstvý kopr (podle chuti), bazalka, sůl, pepř, grilovací koření.

Postup:

Brambory oškrábeme, umyjeme a nakrájíme na středně tenké plátky, které osolíme. V misce smícháme podmáslí se smetanou, nasekaným koprem, bazalkou, grilovacím kořením a případně jinými oblíbenými bylinkami.

Do zapékací misky začneme vkládat plátky brambor, na které položíme vrstvu cibule a pár plátků česneku. Vše zalijeme smetanovou směsí a pokračujeme ve vrstvení další řady brambor s cibulí. Na závěr do smetanové směsi nastrouháme sýr a směs nalijeme na poslední vrstvu brambor.

Zapékací misku zavřeme, nebo přikryjeme alobalem a pečeme přibližně 30 minut. Poté misku odkryjeme a necháme dozlatova dopéct.

Brambory servírujeme se snítkem kopru, s čerstvou zeleninou a vychlazeným podmáslím. Přejeme dobrou chuť.

Reklama