Recepty našich babiček: Co s nadúrodou jablek? Pohostěte rodinu nejen tradiční žemlovkou

zdroj: pixabay.com

Máte doma nadúrodu jablek? Pak možná řešíte stejný problém jako naše čtenářka Marta. Ta se ale rozhodla, že plné bedny jablek nepřijdou vniveč, a začala zavařovat. A nejen to. Každý týden pohostí svého manžela, děti, vnoučata i přátele nějakou jablečnou dobrotou.

Reklama

Doma máme nadúrodu jablek, a tak jsem se dala do práce a začala slaďoučké plody naší zahrady zpracovávat. Ráda bych se s vámi podělila o pár tradičních typů, na které se často zapomíná. Vězte, že není nutné hledat nové recepty a vylepšovat ty staré, ne nadarmo se u nás, když jsem byla ještě malá, vždy po žemlovce zaprášilo.

Připravte domácí jablečnou přesnídávku pro malé i velké

Vnoučata milují přesnídávky, proto jsem se hned, jak jablka krásně dozrála, pustila do jejich přípravy. Nač dávat dětem kupované, když doma je přesnídávka hotová za pár minut a ještě za hubičku. Při její přípravě jsem se řídila heslem, že v jednoduchosti je krása, proto k domácí jablečné přesnídávce nebudete potřebovat nic jiného než jablka a trochu vody.

Jablíčka je nutné pořádně očistit od jádřinců a oloupat, poté je hoďte do hrnce a podlijte trochou vody. To, aby se nepřipalovala. Nechte dusit, a jakmile krásně změknou, rozmixujte je klasickým tyčovým mixérem. Je-li potřeba, pak můžete přidat trochu cukru. Naše jablka ale byla natolik sladká, že jsem ani doslazovat nemusela.

Přesnídávka je určená k okamžité spotřebě, v ledničce vám vydrží jen pár dní. Já ji ale zavařila do malých skleniček, a tak nám jistě vydrží i do zimy.

Žemlovku netřeba vylepšovat. Zavzpomínejte na recept vaší babičky

Když se řeknou jablka, jako první mi vyvstane na mysli žemlovka. Tu netřeba čímkoliv vylepšovat. Tradiční české jídlo je výtečné i k nedělnímu obědu. Navíc velmi snadné a levné. Na žemlovku budete potřebovat jen rohlíky, jablka, mléko, vejce, tvaroh a cukr.

Ze všeho nejdříve si vždy vymažu pekáč, nejlépe máslem, a vysypu strouhankou. Poté začnu krájet rohlíky, veku nebo housky, a to ať už na kolečka nebo plátky, které následně dám do mlékové lázně. Ještě předtím ale mléko trochu ohřeji, aby bylo vlažné, a osladím ho. Namočené pečivo následně dávám do pekáče. Druhou vrstvu pak tvoří našlehaný tvaroh spolu s cukrem a vejci. Třetí vrstvou jsou na jemné plátky nakrájená jablka. Navrch jablíčka ještě občas posypu skořicí, rozinkami a vlašskými ořechy a poslední vrstvu tvoří opět namočené pečivo.

Co dál lze udělat s nadúrodou jablek?

Často z jablek připravuji i jablečný koláč, bábovku nebo perník. Jablíčka vždy buchtě dodají na vláčnosti a skvěle ji osladí, obvykle už stačí jen minimum cukru. Ráda jablka také zavařuji a připravuji z nich kompot, ten ocení celá rodina nejen při nedělním obědu. V neposlední řadě především v sychravém počasí na podzim a v zimě si připravuji jablka v županu nebo jablka v karamelu. I to je výtečná pochoutka.

Za tipy na zpracování jablek děkujeme čtenářce Martě.

Sdílejte své recepty s i-Senior.cz

Máte chutný recept, o který se chcete podělit? Zašlete nám ho, a my recept připravíme k vydání. Své recepty zasílejte na e-mail: i-senior@email.cz

Reklama