Alzheimer narušuje metabolismus. Jak nemocným zajistit správnou výživu?

Víte, že osoby s Alzheimerovou nemocí doprovází narušený metabolismus, který se zpravidla projevuje nedostatečným příjmem stravy a hubnutím? Jak se o nemocné správně postarat poradila Renata Prokešová, jenž se dlouhodobě zabývá péči o osoby s Alzheimerem.

Většina seniorů, kteří trpí Alzheimerovou chorobou, hubne. „Proto je zapotřebí výživu osob s touto diagnózou sledovat a v případě potřeby řešit s odborníky třeba i speciální a doplňkovou výživu,“ vysvětluje Renata Prokešová. Jednodušší je to v zařízeních, která jsou na péči o osoby s Alzheimerem zaměřena. Výživě lidí s demencí se tam věnuje pověřený nutriční specialista spolu se zdravotními sestrami.

Domácí péče o lidi s Alzheimerovou nemocí je, kromě jiného, náročná právě z hlediska výživy. A to i po psychické stránce. Senioři s demencí si často nevzpomenou, kdy mají jíst a pít, někteří si nepamatují, že jedli, a dožadují se dalšího jídla. „Na řadu mohou přijít i výčitky. Pokud je to ze strany blízkého příbuzného, který vás ani nepoznává, je to psychicky velmi vyčerpávající,“ popisuje Renata Prokešová, ředitelka domova pro seniory Clementas.

V domovech, kde se o nemocné s Alzheimerovou nemocí starají, je speciálně školený personál, který je na takové situace připraven. „V domově Clementas v Mlékovicích dbáme na to, aby strava pro seniory byla co nejpestřejší, aby jídlo klienta i esteticky lákalo a chutnalo mu. Faktem je, že někteří z našich klientů třeba už chvilku po obědě nevědí, že něco jedli. My ale vidíme, že si pochutnali. Zapomínání patří, bohužel, k jejich diagnóze, ale náš personál se s tím umí vyrovnat,“ vysvětluje Prokešová.

Stav klientů se v domovech pravidelně sleduje. Pokud se zjistí u některého seniora váhové úbytky, řeší se s praktickým lékařem a následně s nutriční poradnou. Pak se zavedou přídavky jídla nebo speciální a doplňková výživa. „Samozřejmě záleží na příčině a velikosti váhového úbytku,“ dodává Renata Prokešová s tím, že u osob s diagnózou Alzheimerovy nemoci je váhový úbytek v souvislosti se změnou metabolismu téměř pravidlem.

Jídelníček je proto připravován ve spolupráci s nutriční terapeutkou. „Samozřejmě je vždy doplňován a obměňován podle toho, co zajímavého nebo sezónního nabízejí naši dodavatelé,“ vysvětluje vedoucí provozu Martina Macháčková, která „velí“ i kuchyni. Proto se zde co nejvíce využívá dodávek čerstvého ovoce a zeleniny. „Ale určitě se těšíme i na to, až ochutnáme rajčata či okurky ze záhonků na zahradě, o které se starají naši klienti,“ usmívá se.

Reklama
SDÍLET