Také už vás nebaví vařit na střídačku brambory, rýži, hranolky, knedlíky a bramborovou kaši? Pak si vyhrňte rukávy a pusťte se s námi do přípravy originálních příloh! Vždyť jen obyčejné brambory jde dělat na tisíc způsobů. Jednou s cibulkou, jindy zase se slaninou. Brambory jsou výtečné i zapečené a o smažených bramborových kroketách ani nemluvě.
Brambory poprvé: Vařené v páře
Suroviny: 1 kg brambor, 100 g másla, petrželová nať, sůl
Do hrnce s malým množstvím osolené vroucí vody opatrně vložíme pařák a na něj položíme oloupané brambory. Hrnec zakryjeme pokličkou a vaříme doměkka. Uvařené brambory z pařáku vyjmeme a posypeme petrželkou. Podáváme přelité rozpuštěným máslem. Hodí se ke všem pokrmům.
Brambory podruhé: Dušené se slaninou
Suroviny: 1 kg brambor, 12 mladých (jarních) cibulek, 80 g slaniny, 3 rajčata, petrželka, sůl
Brambory a cibulky oloupeme, slaninu nakrájíme na drobné kostičky. V hrnci opražíme slaninu a přidáme cibuli. Jakmile je cibule dozlatova opražená, vložíme také oloupaná rajčata a syrové brambory nakrájené na čtvrtky. Závěrem brambory osolíme, posypeme petrželovou natí a dusíme pod poklicí asi 25 minut za občasného podlévání.
Brambory potřetí: Zapékané s cibulí
Suroviny: 1k g brambor, 2 větší cibule, 0,5 l mléka, 50 g másla, pepř, sůl
Oloupané brambory nakrájíme na středně tenké plátky. Dále oloupeme cibuli, pokrájíme ji na kolečka a lehce ji opražíme na trošce másla. Brambory s cibulí promícháme, osolíme, opepříme a rozložíme do máslem vymazaného pekáče. Podlijeme mlékem (nebo hovězím vývarem) a přikryté pečeme přibližně po dobu 40 – 50 minut.
Brambory počtvrté: Krkonošský toč
Suroviny:1 kg brambor, 0,5 l mléka, 8 lžic škvarků, pepř, 4 stroužky česneku, majoránka, 60 g sádla, 6 lžic strouhanky, sůl
Oloupané a omyté brambory nastrouháme a necháme na sítu okapat do mísy – vodu pak slijeme. Okapané brambory dáme do hrnce, spaříme horkým mlékem a přidáme nadrobno nasekané škvarky, třený česnek, majoránku, pepř, sůl a strouhanku. Vše důkladně promícháme. Je-li těsto řídké, zahustíme ho trochou hladké mouky. Do připraveného vymazaného pekáče nalijeme bramborové těsto, zarovnáme stěrkou a pečeme v troubě asi 20 minut, dokud těsto nezrůžoví. Hotovou placku můžeme ještě horkou smotat do závinu.
Brambory popáté: S jablky, vhodné k pečínce
Suroviny: 8 velkých brambor, 6 větších jablek, 150 g nakrájené slaniny, 150 g mražené zeleniny, 1 větší cibule, sůl, mletý pepř, majoránka.
V kastrůlku opražíme slaninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a jablka oloupaná a nakrájená na kostičky. Jakmile jablka změknou, přisypeme na kostičky nakrájené brambory a zeleninu. Směs podusíme. Podle chuti osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou.
Brambory pošesté: Pikantní ke grilovanému masu
Suroviny: 1 kg brambor, 100 g másla, 1 cibule, stroužek česneku, sůl, citrónová šťáva, hovězí vývar, petržel. nať
Na másle osmažíme na drobno nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek. Směs nalijeme na rozšťouchané uvařené brambory. Nakonec zakapeme citrónovou šťávou a trochou horkého hovězího vývaru. Při podávání posypeme sekanou petrželovou natí.
Brambory posedmé: Kroketky
Suroviny: 4 větší brambory, 250 ml mléka, 100 g másla, petrželka, sůl, mletý pepř, trocha strouhaného sýru, 1 vejce, strouhanka, olej
Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na jemno, smícháme s mlékem, máslem, petrželkou a kořením. Ze směsi vytvoříme kroketky, které posypeme sýrem, ovalíme ve vejci a strouhance a osmažíme.
Také jste si vždycky mysleli, že zapékané brambory jsou zejména ty francouzské? Je to tak. Ale i když patří k nejznámějším, najdeme ve světových kuchyních ještě mnoho jiných variací na téma zapékaných brambor, které stojí za vyzkoušení.
Brambory poosmé: Katalánské
Suroviny: 1 kg brambor, 250 g nastrouhaného Eidamu, 2-3 stroužky česneku, olivový olej, sůl
Záleží především na vás, zda dáte přednost bramborám ve slupce nebo loupačkám. Každopádně dobře omyté brambory nakrájíme na středně silné plátky, přimícháme prolisovaný česnek, sůl, olej a zamícháme. Po té brambory rozložíme na plech a pečeme 45 minut. Krátce před dopečením je posypeme strouhaným sýrem.
Brambory podeváté: Švédské
Suroviny: 10 větších brambor, 3 – 5 ks pórku, 200 ml sladké smetany, mletý pepř, sůl a 25 g másla
Zapékací mísu vymažeme máslem a do ní vložíme vrstvu bramborových plátků a vrstvu koleček pórku. Poté osolíme, opepříme a postup opakujeme, dokud nenaplníme celou mísu tak, aby poslední vrstvou byly brambory. Zalijeme smetanou a dbáme na to, aby byly všechny vrstvy dobře ponořené, protože smetana se v průběhu pečení vypaří. Mísu vložíme do trouby a pečeme dozlatova.
Brambory podesáté: Chorvatské
Suroviny: 2 žloutky, 1 dcl bílého vína, 10 brambor, 50 g másla, 2 cibule, petrželka, sůl, muškátový oříšek a česnek (dle chuti)
Na másle podusíme nadrobno pokrájenou cibuli a petrželku, přidáme uvařené a na plátky pokrájené brambory, osolíme, zlehka poprášíme muškátovým oříškem, ochutíme prolisovaným česnekem a podusíme. Nakonec přelijeme směsí vína a rozšlehaných žloutků. Takto upravené brambory vložíme do vymazané zapékací mísy a necháme dopéct v troubě.