Vždy čerstvý chléb

Není nic voňavějšího a chutnějšího než čerstvě upečený chléb. Jenže jak dlouho nám tato voňavá a chutná chvilka vydrží? Každý ví, že již druhý den je chléb tuhý a často nepoživatelný. Proto ho mnohokrát dáváme do mrazáku a vytahujeme zas na další dny, kdy ale k čerstvosti už má hodně daleko.

Bez chleba se však většina z nás neobejde. Chléb spolu s rohlíkem považujeme za základní potravinu. I když dnes na pultech obchodu najdeme různé druhy chleba, stejně je nejlepší ten náš, na němž si každý pochutná na svém. Ať už to je patka, samotná kůrka či naopak měkký vnitřek anebo rovnou celý krajíc se vším všudy.

Jenže dnes již každý určitě slyšel o vymoženosti, zvané domácí pekárna, nejenže díky této pekárně můžeme mít čerstvý chléb, kdy si usmyslíme, ale můžeme si také chléb upéct podle našich představ a hlavně chutí. Ať už máte rádi slunečnicová semínka či preferujeme raději chléb kmínový, upéct si můžeme jakýkoliv.

A snadná obsluha umožní přenechat přípravu i dětem. Takže neváhejte a pořiďte si pekárnu na chleba domu i vy. Stačí jen ingredience navážit a pak už se můžete těšit na chutný a voňavý chléb. Navíc víte, co jíte – pouze to, co si do svého chlebu přidáte.

V případě, že už domácí pekárnu vlastníte anebo o koupi uvažujete, máme tu pro vás tři rychlé recepty na ty nejlepší chleby z domácí pekárny:

Hořčicový chléb

 – 3 dl mléka, 7 kelímků dijonské hořčice, 550 g pšeničné mouky, 5 g soli, 50 g čerstvého droždí

Cibulový chléb

– 250 ml vody, 1 lžíce másla, 1 lžička soli, 2 lžíce cukru, 540 g polohrubé mouky, 1 balíček sušeného droždí, 1 velká cibule

Škvarkový chléb

– 150 ml zakysané smetany, 200 ml vlažné vody, 1 lžíce octa, 1 lžička cukru, 1,5 – 3 lžičky soli, 1 lžička kmínu, 1 vrchovatá lžíce nasekaných škvarků, 150 g žitné chlebové mouky, 350 g pšeničné hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí

 

Reklama
SDÍLET