Tři dýňové recepty od šéfkuchaře Aqualandu Moravia

Pečený kančí hřbet s dýňovým krupetem, zdroj: Aqualand Moravia

Vymýšlení stále nových a netradičních receptů dá zabrat nejedné kuchařce či kuchaři. Šéfkuchař Aqualandu Moravia Miroslav Vrábel však pro vaši inspiraci připravil atraktivní podzimní menu. Hlavní ingredienci představuje chutná a oblíbená sezónní plodina: dýně.

Reklama

Po nekonečné jízdě v aquaparku si tak návštěvníci mohou v restauraci Imperium Restaurant vychutnat netradiční verzi dýňové polévky či například pečený kančí hřbet na čerstvém rozmarýnu s dýňovým krupetem. Recepty však mohou být i inspirací pro domácí překvapení v podzimních pochmurných večerech.

Dýňová polévka se švestkovou smetanou

Co budeme potřebovat:

500 g očištěné muškátové dýně, 1 střední cibuli, 1 mrkev, 1 PL másla + 1 PL oleje, 1 l zeleninového vývaru, 2 PL cukru krystal, 250 ml smetany 33%, bílý pepř, sůl, 150g zakysané smetany, 1 PL švestkových povidel

Postup:

Dýni rozpůlíme, vložíme do plechu, mírně pokapeme vodou a pečeme 25 minut na 140 °C. Po upečení dýni vydlabeme. Očištěnou cibuli a mrkev nakrájíme najemno a restujeme na másle s olejem. Jakmile je cibule růžová a mrkev uvolňuje barvu, přidáme vydlabanou dýni, cukr, sůl, pepř a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a povaříme zhruba 25 minut tak, aby veškeré suroviny byly měkké. Přidáme smetanu a rozmixujeme tyčovým mixérem, poté propasírujeme přes jemné síto. Polévku dochutíme podle chuti solí a pepřem. Zakysanou smetanu promícháme se švestkovými povidly a při podávání vložíme lžíci švestkové smetany do horké polévky a podáváme.

Klasická dýňová polévka dostane spolu se zakysanou smetanou a švestkovými povidly jiný rozměr chuti.

Dýňová polévka se švestkovou smetanou, zdroj: Aqualand Moravia
Dýňová polévka se švestkovou smetanou, zdroj: Aqualand Moravia

Pečený kančí hřbet na čerstvém rozmarýnu s dýňovým krupetem a restovanými liškami na brandy

Co budeme potřebovat:

800 g kančího hřbetu, 1 snítko rozmarýnu, olej, sůl, čerstvě mletý pepř, 400 g krup, 250 g očištěné a upečené dýně Hokaido, 2 PL másla, 2 stroužky česneku, 200 g čerstvých lišek, 2 cl brandy

Postup:

Kroupy zalijeme vodou, osolíme a vaříme na mírném varu za občasného míchání do měkka. Po uvaření scedíme. Pánev rozehřejeme s nepatrným množstvím oleje a opečeme nakrájený česnek, poté přidáme měkkou předpečenou dýni a rozmačkáme na kaši. Přidáme kroupy a lžíci másla, dochutíme solí a pepřem a vše důkladně promícháme. Kančí hřbet zbavíme vrchní šlachy, která by maso při tepelné úpravě znehodnotila. Očištěný hřbet osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, zprudka opečeme na pánvi ze všech stran. Poté obalíme v nasekaném čerstvém rozmarýnu a mírně zakápneme olivovým olejem. Takto připravené maso dáme do pekáče, přikryjeme a vložíme do vyhřáté trouby. Dopečeme na 120 °C dle velikosti kusu masa zhruba 10 až 15 minut. Lišky překrájíme na poloviny a krátce orestujeme na másle, zakápneme brandy a dovaříme. Takto připravené jídlo je možno podávat.

Při správné úpravě bude hřbet uvnitř růžový a šťavnatý. Společně s krupetem a chutí lišek na brandy vzniká skvělé podzimní jídlo.

Pečený kančí hřbet s dýňovým krupetem, zdroj: Aqualand Moravia

Pečený kančí hřbet s dýňovým krupetem, zdroj: Aqualand Moravia

Šlehaný tvaroh s hruškovo-dýňovým kompotem a lískovými oříšky

Co budeme potřebovat:

200 g měkkého tučného tvarohu, 2 PL cukru krystal, 1 zralou hrušku, 100 g očištěné máslové dýně, 1 celou skořici, 1 hvězdičku badyánu, 4 PL cukru krystal, šťávu z ½ citronu, 80 g lískových oříšků

Postup:

Hrušku oloupeme a zbavíme jadřinců, nakrájíme na drobné kostky. 4 PL cukru nasypeme do rendlíku a dáme na mírný oheň. Jakmile se cukr začne tavit, vložíme nakrájenou hrušku a dýni. Zastříkneme citronovou šťávou, přidáme skořici, badyán a promícháme. Mírně povaříme tak, aby byly zachovány kousky hrušky a dýně. Tvaroh společně s cukrem šleháme, dokud nepřestane cukr uvnitř třít o stěnu mísy. Lískové oříšky přesekáme nadrobno a krátce orestujeme na suché pánvi. Vyšlehaný tvaroh podáváme společně s kompotem a teplými oříšky. Jakmile oříšky orestujeme, intenzivněji se uvolní jejich chuť a vůně.

Šlehaný tvaroh s dýňovo-hruškovým kompotem, zdroj: Aqualand Moravia
Šlehaný tvaroh s dýňovo-hruškovým kompotem, zdroj: Aqualand Moravia
Reklama