Sýrová koulovačka

Zatímco dnešní obrazovku ovládají recepty Zdeňka Pohlreicha, Emanuela Ridi, Martina Polačka, Jiřího Babici a patrně také novinky vykouzlené v pořadu Masterchef, mě padla do ruky kuchařka od Petra Novotného s názvem Ham a ňam 2. Hned na jejím začátku narazíte na recept ideální pro večery u televize, rychlou večeři nebo prima oběd s grandiózní přílohou – smažené tvarůžkové koule.

Suroviny: 4 bílky, 250 g strouhaného tvrdého sýra (např. Eidam), 120 g tvarůžků, 40 g strouhanky, pepř, paprika a sůl

Z bílků ušleháme tuhý sníh, promícháme jej s nastrouhaným Eidamem a také strouhanými tvarůžky. Směs okořeníme podle libosti a zahustíme strouhankou, tak aby bylo těsto dobře tvárné. Nyní z těstíčka tvoříme silné (přibližně 3 cm široké) válečky a rozkrájíme je na dílky, z kterých vymodelujeme kuličky. Ty obalíme ve strouhance (nebo klasickém trojobalu – mouka-vajíčko-strouhanka) a osmažíme.

Jak však praví klasik – fantazii se meze nekladou, a tak je volba sýru jenom na vás. Můžete si například vytvořit těstíčka s různými druhy sýrů (např. jednu dávku tvarůžkových, jednu klasických, jednu s nivou atd.) nebo jich namíchat více do jednoho těsta. Také můžete použít různé obaly pro kuličky, např. místo strouhanky použít závěrem trojobalu kukuřičné lupínky. Sám autor receptu, tedy Petr Novotný, závěrem receptu dovává: „Dá se říci, že tohle jídlo je můj vynález. Sýrové koule smažené, kde základem je tvrdý sýr, jsem znal už z dřívějška, ale přidat do směsi strouhané tvarůžky mě napadlo až nedávno a musel jsem se pořádně pochválit. Je to opravdu skvělé! Dělám si k tomu americké brambory. Umíte je? Brzo u nás přijdou do módy (neloupat, jenom pořádně vydrhnout, rozdělit na osminky, pokapat olejem a upéct v troubě).“ No s americkými bramborami se český sběratel receptů vskutku nemýlil. Tak si pojďme vyzkoušet taky jeho sýrové pokušení. Dobrou chuť!

Reklama
SDÍLET