Recepty z cukety

Na otázku, jak upravit v kuchyni cuketu, existuje nespočetné množství receptů a rad. Do salátů jsou vhodné mladé plody, které omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky nebo kostičky. Můžeme kombinovat s okurkou, rajčaty, paprikou a sýrem – balkánským či mozarellou.

 

Zalijeme kapkou olivového oleje nebo různými bylinkovými či jogurtovými zálivkami. Cukety můžeme grilovat, větší se dají plnit různou nádivkou včetně masa a sýru, zapékat. Aby toho nebylo málo, výborné jsou z cuket polévky, omáčky, pomazánky či dokonce buchty. Dají se nakládat ve sladkokyselém nálevu jako okurky nebo falešné rybí karbenátky. Recepty a tipy na použití by vydalo snad na knížku.

Předkládám i jeden recept kt,erý se v mé domácnosti velmi osvědčil.

 

Bramboráky z cukety

Co budeme potřebovat:

1 cuketu, 2 vejce, necelou lžičku soli, koření na bramboráky, 2 cibule, 20 dkg tvrdého sýru, hladkou mouku, 2 lžíce strouhanky

Příprava

Oloupanou cuketu nastrouháme a přidáme sůl. Necháme asi 20 min. odpočinout a vymačkáme z ní vodu.  Přidáme 2 nadrobno nakrájené cibule, nastrouhaný tvrdý sýr, koření na bramboráky (přiměřeně), hladkou mouku, strouhanku. Vytvoříme směs, kterou na rozpáleném oleji z obou stran smažíme. Podáváme se zeleninovým salátem.

Tip: jako velmi osvěžující příloha je na kostičky nakrájený vodní meloun.

 i-Senior.cz

Reklama
SDÍLET