Po čem sáhnete v obchodě s potravinami přednostně? Zamíří naše ruka po celozrnném či obyčejném rohlíku? Buďme k sobě upřímní a pravdivě si odpovězme. Kromě ceny je mezi nimi i další rozdíl.
Celozrnné pečivo má podle normy obsahovat až 80 % celozrnné mouky z hmotnosti nabízeného pečiva. Liší se především ve vláknině a obsahem vitamínů. Bílá mouka se zbavuje klíčků a slupek. Právě tyto dvě složky jsou na vitamíny a vlákninu velmi bohaté. Také je po bílém pečivu brzy hlad, neboť nás nasytí na kratší dobu. Z veškerých výrobků z bílé mouky se nám v těle ukládá tuk. Má podobný vliv jako cukr. Přibíráme na váze a můžeme být podráždění.
Proto se doporučuje u různých typů diet konzumovat celozrnné výrobky. Jsou lépe stravitelné a z výživového hlediska je jejich konzumace přínosná více než pečivo z bílé mouky.
Celozrnné pečivo obsahuje minerální látky a je doporučováno pro nižší glykemický index. Cukry se uvolňují postupně a nám tak vydrží pocit nasycení delší dobu. Taktéž hladina cukru v krvi je vyrovnaná.
Pro shrnutí závěrem. Čím více semínek je v těstu obsaženo, tím bude energetická hodnota větší.
Stačí si vybrat z široké nabídky v supermarketech.