Královská polévka

Královská polévka nejen pro krále. Už jen název vypovídá o tom, že jde o něco výjimečného, přesto se jedná o zcela obyčejnou polévku, která ve výsledku chutná opravdu královsky.

 

Reklama

 

 

Co budeme potřebovat:

1 vepřový jazyk, kousek pečeného či grilovaného telecího a hovězího masa, 40 g másla, kousek květáku, půlku celeru, 3 lžíce olivového oleje, 1 petržel, 1 mrkev, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 l masového vývaru, 1 hříbek nebo malá hrstka sušených předem namočených hub, 60 ml smetany, 1 žloutek (případně celé vejce), sůl, pepř a muškátový květ na dochucení.

Na svítek:

20 g másla, sůl, 2 žloutky, 1 lžíce mléka, 2 bílky, 35 g hrubé mouky, 10 g másla a trochu mouky na vysypání pánve

Příprava:

Jazyk a květák předem povaříme. Všechno maso předem pokrájíme na kostičky, květák rozdělíme na růžičky. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, osmažíme na něm jemně pokrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu, zasypeme moukou, promícháme a zalijeme studeným vývarem. Vsypememe nadrobno nakrájené maso a houby. Asi 15 minut povaříme. Ke konci varu přidáme květák, aby se prohřál. Smetanu rozmícháme v míse se žloutkem a vlijeme horkou polévku.

Podáváme s královsky dobrým svítkem:

Máslo utřeme se solí a po jednom vetřeme žloutky. Zvláčníme mlékem a opatrně zatřeme sněhem ušlehaným z bílků a moukou. Upečeme v pánvi vytřené máslem a lehce vysypané moukou dozlatova. Svítek podáváme nakrájený nebo jej necháme jako vláčnou placičku.

Reklama