Až 80 procent podnětů z okolního světa vnímáme prostřednictvím svých očí. V průběhu života se ale kvalita našeho zraku mění a s přibývajícím věkem často znatelně klesá. Víte, jak se o svůj zrak co nejlépe starat?
Základem je prevence. Nezapomínejte proto na pravidelné prohlídky u svého očního lékaře. Toho by každý člověk, který je starší čtyřiceti let, měl navštívit alespoň jednou ročně.
Ptáte se proč? Oční choroby se často přikrádají pomalu a bez výraznějších příznaků. Podle odborníků se nám dokonce může zhoršit vidění až o padesát procent, aniž bychom si toho vůbec všimli. Vadu se totiž nejdříve snaží vykompenzovat samy oči a jestliže celý proces zhoršování vidění probíhá postupně, nemusíme ho ani zaznamenat a na rozmazanější svět si zkrátka zvykneme. Oční lékař ale může případné problémy rozpoznat včas.
Cvičte oční jógu
Velmi příznivé účinky má také oční jóga. Cvičte pravidelně, vaše oči pak budou pružnější a poddajnější, budou se volněji pohybovat a nebudou se vám zkracovat oční svaly. Navíc vám to zabere jen velmi málo času.
Jak procvičovat oční svaly?
Nejdříve se zadívejte rovně před sebe a desetkrát až patnáctkrát zamrkejte. Poté oči zavřete, kroužete s nim ve směru hodinových ručiček a následně v proti směru.
Podívejte se co nejvíce do pravé strany a potom do levé, nehýbejte ale přitom hlavou.
Nakonec si vezměte do ruky tužku a držte si ji zhruba 40 centimetrů před obličejem. Pomalu ji přibližujte až na vzdálenost 10 centimetrů a stále sledujte její špičku. Mezi jednotlivými cviky nezapomeňte odpočívat – prostě oči na pár sekund zavřete a uvolněte.
Pokud často pracujete na počítači, dodržujte správnou vzdálenost. Ta je u klasické obrazovky 70 centimetrů, u notebooku 40 centimetrů. Během práce si dávejte přestávky, alespoň každých 30 minut se zadívejte mimo obrazovku.
Dopřejte tělu vitamin A
Nezapomeňte ale dopřát svému tělu dostatečný přísun látek, které jsou pro vaše oči prospěšné. Jedná se především o zinek a vitamin A. Nezapomínejte také na antioxidanty nebo karotenoidy lutein a zeaxantin. Jezte tedy dostatek mrkve, rybího tuku, čerstvého ovoce a zeleniny, rostlinné tuky a oleje, obilné klíčky, ořechy, tuňáka a vaječné žloutky.