Inspirujte se svůdnou a delikatesní francouzskou kuchyní

Nejen památky a přírodní krásy lákají do Francie velké množství turistů. Labužnictví této země je známé po celém světě. Právem je považována za jednu z kulinářských velmocí.

Kdo by neznal proslulé francouzské sýry (Raquefort, Camembert, Brie nebo kozí), které se často podávají ve formě fondue (ve speciálním nádobí se roztavený sýr pomocí vidličky namáčí do jakékoliv přílohy a podává nejčastěji s opečeným chlebem). Dále rybí speciality a další plody moře, žabí stehýnka, šneci, tradiční bagety a croissanty, čerstvé bylinky nebo výborné francouzské víno (například Sauvignon, Bordeaux, Bourgogne, Merlot), které se pije téměř ke každému jídlu a používá se i při přípravě velkého množství pokrmů.

Jejich kuchyně je různorodá, zajímavá, pestrá, rafinovaná. Francouzi rádi připravují jídla ze sezónních surovin, které nakupují na místních trzích. Velkou devizou je tradiční pomalé stolování, kdy si člověk může jídlo v klidu vychutnat a zároveň si popovídat s přáteli nebo nasát atmosféru restaurace, vinárny či bistra.

Jídlo v této zemi se obvykle skládá z více chodů. Předkrm si můžete vybrat ze dvou chodů, studeného nebo teplého. Nejčastěji se podávají saláty, různé druhy uzenin nebo krémové polévky. Hlavní jídlo je většinou z masa, ať již telecího, kuřecího, vepřového nebo rybího. Bývá propečené méně, než je obvyklé v jiných zemích, a je často doplněno chutnou omáčkou. Jako dezert se podává soufflé, ovocný koláč nebo sorbet.

 

Ratatouile

Co budeme potřebovat:

3 velké cibule, 4 lilky, 4 cukety, 500 g rajčat, 2 papriky, 1 sklenice olivového oleje, 2 stroužky česneku, bylinky (petržel, tymián, bobkový list, rozmarýn, saturejka), sůl, pepř

Příprava:

Oloupeme cibuli a nakrájíme na kroužky. Lilky, cukety a rajčata na kousky a papriky zbavené semínek na proužky.

Ve velké pánvi ohřejeme olivový olej. Na pánev dáme nejprve cibuli a asi za minutu všechnu nakrájenou zeleninu, česnek, bylinky, sůl a pepř. Přikryjeme. Na mírném ohni (lilek má tendenci se připalovat) dusíme nejméně 90 minut. Před podáváním vyjmeme stroužky česneku a bylinky.

Francouzský koláč

Co budeme potřebovat:

250 g listového těsta

Náplň: 1 lžíci olivového oleje, 10 plátků anglické slaniny, 5 vajec, 250 ml 12% smetany, 150 ml mléka, 200 g strouhaného ementálu, ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku, sůl, pepř

Příprava:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Listové těsto rozválíme, vyložíme jím koláčovou formu vypláchnutou studenou vodou a pokryjeme pečícím papírem a suchým hrachem (hrách slouží pro zatížení těsta). Předpékáme 10 minut. Na oleji osmahneme anglickou slaninu nakrájenou na nudličky, aby se trošku vypekla. V míse vidličkou prošleháme vejce, smetanu a mléko. Přidáme sýr, muškátový oříšek, osolíme a opepříme. Přidáme polovinu slaniny a náplň vlijeme na předpečený korpus bez papíru a hrachu. Posypeme zbylou slaninou. Pečeme asi 30 minut, až náplň zpevní, začne zlátnout a trošku nabude. Před vyjmutím z formy necháme na chvíli vychladnout.

Reklama
SDÍLET