Francouzské crêpes, americké lívance a evropské palačinky

Říká se, že středoevropané milují palačinky. Francouzská podoba palačinky nabyla extrémně tenké podoby a přijala speciální název crêpes a zaoceánskými příbuznými budou patrně i tlusťoučké americké lívance se sirupem. A jaké další jména nosí naše oblíbená chutná placka?

 

První palačinky prý vznikly už ve starověké Perské říši, odkud doputovaly do Francie a rozdělily svět na milovníky sladkých palačinek a slaných omelet (čerstvá vejce a koření, žádná mouka). Jak v jednom ze svých gastronomických článků uvádí Radek Jaroš:

Ano, latinský výraz placenta stojí skutečně u původu dnešního názvu tohoto pokrmu. Ale pozor, jde o placentu ve významu „koláč“ coby jídlo… Takto odvozený název se používá v Rakousku (Palatschinke), Česku (palačinka), Slovensku (palacinka) a Maďarsku (palacsinta). Všude jinde na světě se palačinky nazývají jinak… v anglosaských zemích „pancakes“, ve Francii „crepes“, v Itálii „crespelles“, v Německu „Pfannkuchen“… atd. Samotný původ tohoto oblíbeného jídla bychom pravděpodobně našli ve Francii, konkrétně v Bretani, kde se připravovaly původně z pohankové mouky. Na přípravu palačinek existuje nepřeberné množství receptur, ale spousta lidí vám budou tvrdit, že nejlepší jsou právě ty nejjednodušší…“.

Palačinkové těsto:

Co budeme potřebovat: 600 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 3 vajíčka, špetka soli, do sladké verze vmícháme 1 van. cukr

Do odměřeného mléka vhodíme vajíčka a sůl a směs rozšleháme. Do vyšší nádoby nasypeme mouku, cukr a mléčnou směs a vše spojíme v řídké těsto. Můžeme nechat pět minut odstát, abychom viděli, jestli těsto mění svou hustotu. Smažíme na pánvičce s troškou oleje. Pokud se nám palačinka trhá, je třeba do těsta přidat ještě trošku mouky.

Těstíčko na crêpes:

Co budeme potřebovat: 100 g hladké mouky, špetka soli, 2 vejce, 300 ml polotučného mléka, 2 lžíce kvalitního bílého vína

Suroviny na těsto rozmícháme metličkou, ale nevyšleháváme jako klasické české palačinky. Silikonovou mašlovačkou naneseme malé množství oleje na pánev a rozetřeme. Palačinky usmažíme a plníme náplní vyrobenou z ovoce a rozpuštěné hořké čokolády, kterou ředíme vodou a pomerančovou šťávou – nikdy ne tukem.

Co dát do palačinky?

Už palačinky samotné jsou pochoutka. Ale taková plněná palačinka, mmm… Náplně palačinek se různí dle rozmanitostí chutí a fantasie strávníků. Použít můžete zmrzlinu, rozmixovaný tvaroh s cukrem, marmelády, čerstvé ovoce, nutelu nebo horkou čokoládu a zdobíme šlehačkou, kakaem, roztopeným máslem, cukrem nebo skořicí.  Slané verze palačinek, tedy ty jež v těstu nemají van. cukr nebo se staly přímo vaječnými omeletami může naplnit nespočetnou řadou směsí strouhaných sýrů pomazánek a salátů, zeleninových směsí, špenátem,směsí na špagety, kousky žampiónů a šunky nebo sýrem cottage s lístky bazalky, kuřecími nudličkami nebo mletým masem, inu stačí si vybrat.

Reklama
SDÍLET