Falešný hovězí steak

Když jsme se minule zmiňovali o tom, že grilovaným vepřovým steakem už nikoho neoslníme, pak věřte, že tím hovězím neurazíte snad nikoho. I přestože hovězí maso patří k těm dražším, o klasický hovězí steak by neměl být ochuzen nikdo. My vám však dnes přinášíme o něco levnější variantu.

 

Reklama
Grilovaný steak z falešné svíčkové

Co budeme potřebovat: 4 steaky z falešné svíčkové, 2 hrnky hovězího vývaru, 1 hrnek červeného vína, ½ hrnku rajčatového protlaku, 3 špetky sušeného tymiánu, mletý pepř, 2 až 3 lžíce nasekaných lístků rozmarýnu, sůl

Postup

Nejprve si uděláme omáčku ke steakům. Na tu použijeme víno, hovězí vývar, rajský protlak, tymián a pepř, vše svaříme a až máme polovinu z původního objemu, máme i omáčku na světě. Maso potřeme olejem a posypeme stejnoměrně nasekanými lístky rozmarýnu. Necháme asi na půl hodiny uležet a poté grilujeme na přímém žáru. Z obou stran po dobu 4 až 6 minut, podle toho jaké propečení steaku požadujeme. Maso polijeme omáčkou a jako přílohu můžeme podávat třeba americké brambory.

Hovězí pupek na grilu

Co budeme potřebovat: 3 stroužky česneku, 1 kg hovězího pupku, pepř, tymián, šalvěj, sůl, rozmarýn, olej

Postup

Tymián, šalvěj, rozmarýn, prolisovaný česnek a pepř smícháme s olejem. Do směsi poté naložíme hovězí pupek. Necháme ho uležet do druhého dne. Poté maso vyjmeme a zprudka ogrilujeme z obou stran, pak už jen pozvolna dopékáme, dokud není maso pěkně měkké. Na konec ho dle chuti osolíme a opepříme. Jako přílohu můžeme zvolit opečené brambory nebo klasické pečivo.

Opět pár tipů na závěr, které se budou při grilování možná hodit i vám:

Pokud také vždy váháte nad tím, zda je steak už dostatečně propečený, stačí jemně stlačit prstem povrch masa. Pokud je měkoučký, znamená to, že maso bude uvnitř ještě krvavé, za to dobře propečený steak musí být pevný a pružný.

A jak poznat, kdy už je steak hotový?

RARE: Spojte palec a ukazováček. Bříško pod palcem je tak měkké jako krvavý steak.

MEDIUM: Spojte palec a prostředníček. Teď máte měkkost středně propečeného steaku.

WELL DONE: Spojte palec a malíček. To je nejtužší stupeň.

Pomoci Vám může i fotogalerie Jak správně na propečení steak.

Reklama