Dieta při pálení žáhy

Při refluxní chorobě jícnu je hlavním příznakem pálení žáhy. A právě pálení žáhy bude tématem dnešního článku. Dozvíte se nejen, jak se zbavit pálení žáhy, ale i jak vzniká tento nepříjemný pocit a co proti němu zaručeně funguje a co naopak nefunguje.

Při pálení žáhy je narušena sliznice jícnu, protože do jeho oblasti proniká kyselý žaludeční obsah. Téměř každý, kdo ví, jak pálí žáha, také ví, že právě antacidy tlumí překyselení. Zkuste však příště změnu a osvojte si proti pálení žáhy pár pravidel.

Vsaďte na pravidelnou stravu v menších porcích. Žaludek nebude tak přetěžován a nebude tedy vylučováno tolik trávicích šťáv do jícnu.

Zakažte si tučná jídla a alkohol. Protože právě tučná jídla stimulují žaludek k větší produkci kyselin. Co se týče nápojů, i ty se v žaludku pár hodin zdrží. Proto alkohol hlavně nalačno způsobí raz dva pálení žáhy.

Dejte stopku přejídání. Tomu by vás měla naučit pravidelná strava. Dopřejete-li si jídlo pětkrát denně, budete mít pocit stále sytosti a nebudete nuceni k přejídání.

Při jídle seďte. Zapomeňte na nohy na stole či polehávání na gauči. Jsme přeci lidé, a proto jezme v klidu v sedě.

Mléko! Ano či Ne?

Pokud máte s pálením žáhy, co dočinění, určitě jste již vyzkoušeli na její zahnání pití mléka. Pravda sice je, že mléko neutralizuje kyseliny obsažené v jícnu, ale právě mléko opět způsobuje další vypalování kyselin. Jedná se tedy pak o začarovaný kruh, ze kterého jde těžko ven.

Vhodné a nevhodné potraviny při pálení žáhy

Za vhodné potraviny se určitě považuje zelenina, hlavně tedy pak okurky. Doporučuje se denně sníst misku zeleninového salátu. Čas od času si k pití „dopřejte“ jablečný ocet s vodou, a když pálení žáhy nastane, zkuste místo mléka raději mandle.

K nevhodným potravinám se pak řadí ocet obyčejný a okurky, tentokrát však nakládané. Z alkoholu se zkuste určitě vyvarovat vínu, a to ať už bílému či červenému.

 

Vzorový jídelníček

Snídaně – čaj, rohlík, krůtí šunka

Svačina – ovocný jogurt nebo banán

Oběd – zeleninová polévka s ovesnými vločkami a kuře s rýží

Svačina – toust a sýr

Večeře – ryba s bramborem

 

Reklama
SDÍLET