Chlebíčky a chlebáky

Velikonoční svátky jsou časem probouzení jara, hřejivého sluníčka a také častých návštěv, které určitě neodmítnou něco k zakousnutí. Klasikou takového malého pohoštění jsou nejrůznější chlebíčky, jednohubky a bagetky. Ale co na ně?

 

 

Sýrová roláda

3 sterilované okurky, 2 tavené sýry, 3 různobarevné papriky, rajče, 2 tvrdé sýry (např. Eidam cihla 30%), 1/8 másla, 1-2 lžičky hořčice, 2 vařená vejce, dle chuti česnek, pažitku, sůl, pepř a případně 20 dkg salámu.

Tvrdý sýr vložíme do mikroténového sáčku, dobře zavážeme, ponoříme do vody a vaříme přibližně 20 minut. Mezitím si připravíme nádivku. Do mísy dáme máslo, hořčici, tavený sýr, prolisovaný česnek  a vše rozmixujeme. Přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu – její množství je limitováno dle vaší chuti a preferencí. Uvařený sýr vyndáme a pomocí válečku vytvoříme obdélníkový plát (přibližně jako na jablečný závin). Zabalíme do potravinové fólie a necháme v ledničce přes noc uležet.

Chlebíčky jsou součástí malých oslav už od počátku 20. století.  Na popud rodinného přítele (kterému se zdály jednohubky příliš maličké) je vymyslel pražský lahůdkář Jan Paukert.

Pomazánka se sýrem a česnekem

150 g strouhaného Eidamu, přibližně polovina velké sklenice tatarské omáčky (např. Hellmann´s), 3 stroužky česneku, sůl a pepř na dochucení.

Strouhaný sýr umístíme do velké nádoby, přidáme propasírovaný česnek a dostatek tatarky, aby se nám vytvořila přiměřeně hustá směs. Dle chuti můžeme dochutit solí a pepřem. Tato nesmírně jednoduchá pomazánka je velice chutná a hodí s jak na jednohubky, tak i na chlebíčky. Podle vlastního vkusu je pak můžete zakrýt plátky salámu nebo ozdobit papričkou.

Krabí pomazánka

1 balení krabích tyčinek, 150 g na jemno nastrouhaného sýru, 1 cibule, 2 malé tatarské omáčky, sůl, pepř a citrónová šťáva.

Krabí tyčinky na jemno nakrájíme, přidáme na kostičky nakrájenou cibulku a přidáme strouhaný sýr, tatarku a šťávu z půlky citrónu. Dle chuti osolíme a opepříme.

Ševcovský mls

500 g měkkého salámu, 100 g majonézy, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce jemného kečupu, lžíce worcesteru, 3 lžičky krystalového cukru

Salám, cibuli a okurky umeleme na masovém mlýnku. Olej, hořčici, kečup, worcester a cukr svaříme. Po vychladnutí zamícháme do umletého salámu, přidáme majonézu. Dobře promícháme a necháme uležet v ledničce.

Reklama
SDÍLET