Borůvkové mlsání

Dnes jsme pro Vás připravili recepty na dva sladké moučníky z čerstvých borůvek, které opět můžete vyměnit za jakékoli Vaše oblíbené ovoce.

 

 

 

Nepečený borůvkový dort

Co budeme potřebovat:

1 kefírové mléko (450 g), 20 g sypké želatiny, 1 dl mléka na rozpuštění, 1 smetana na šlehání, 1 ztužovač šlehačky, hrnek borůvek, piškoty

Příprava:

Ve vlažném mléce rozpustíme želatinu a přidáme do misky, kde máme připravený kefír. Vše společně prošleháme a osladíme podle chuti. Dále si ušleháme šlehačku a spolu se ztužovačem do ní nasypeme hrnek čerstvých borůvek a vše dobře zamícháme. Dortovou formu můžeme předem vyložit piškoty a na ně pak celou směs nalít. Dort necháme do druhého dne v lednici ztuhnout. Před podáváním můžeme dort ozdobit levandulí nebo meduňkou.

Tip:

Pokud borůvky nepatří k Vaším oblíbeným nebo jen preferujete spíše jiné ovoce, můžete dort připravit i z jiného čerstvého nebo kompotovaného ovoce.

Borůvkovec

Co budeme potřebovat:

Těsto

3 žloutky, 120 g cukru krupice, 300 g hladké mouky, 200 g Hery nebo másla, 1 prášek do pečiva

Náplň

hrst strouhaného perníku, 2 lžíce citronové šťávy, hrst nemletého máku, vanilkový cukr, špetka skořice, pár lžic smetany na pokropení, čerstvé nebo zavařené borůvky, drobenka

Příprava:

V misce si do pěny prošleháme 3 žloutky s cukrem, mouku s práškem do pečiva a přidáme plátky Hery nebo másla. Poté vypracujeme drobivou těstovou směs a těsto pak stačí nadrobit do zapékací misky a upěchovat na dno rukou. Poprášíme už jen perníkem, pokapeme citronovou šťávou, posypeme nemletým mákem, pokropíme smetanou, přidáme vanilkový cukr se skořicí, posypeme borůvkami a zasypeme drobenkou. Pečeme 45 minut při 180 °C.

Tip:

Drobenku můžeme chuťově vylepšit, když do ní přisypeme trochu prášku vanilkového pudinku nebo kokosovou moučku.

Přejeme dobrou chuť!

Reklama
SDÍLET