Biskupský chlebíček s kandovanou kustovnicí

Zdroj: Pixabay.com

Vosí hnízda, perníčky a vanilkové rohlíčky jsou jen malou ochutnávkou typického cukroví, pod kterým se v domácnostech prohýbají vánoční tabule. Mnoho lidí však stále častěji hledá nápady na netradiční druhy cukroví, které na jedné straně zachovají tradici adventního pečení, na té druhé však do domova vnesou novou neotřelou vůni Vánoc. Takovým cukrovím v moderním kabátě může být i slavnostní biskupský chlebíček ozvláštněný kandovanou kustovnicí čínskou.

Reklama

Na výrobu těsta potřebujeme 120 g másla, 150 g hladké mouky, 4 vejce, 150 g cukru moučky a 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, na polevu pak 100 g hořké čokolády a 100 ml smetany na šlehání. Začneme tím, že změklé máslo společně se žloutky a cukrem utřeme do pěny.

Do ní přidáme nasekané ořechy a tradiční kandované ovoce nahradíme právě kustovnicí čínskou. „Její plody značně posilují organismus. Snižují krevní tlak a hladinu cukru i cholesterolu v krvi. Jsou velmi dobrým lékem na některé oční choroby, jejich pravidelné užívání se jednoznačně projevuje zlepšením zraku. Mají zároveň antioxidační účinky, neboť eliminují riziko poškození buněk volnými radikály, zpomalují stárnutí kůže i celého těla. Posilují také játra, ochraňují jaterní buňky vůči některým chemickým látkám, stimulují tvorbu bílých i červených krvinek a zlepšují činnost střev,“ přiblížila léčivé účinky kustovnice nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která se zabývá výrobou přípravků z rostlin.

Příprava kandovaných plodů kustovnice vyžaduje zhruba týden času. Je totiž potřeba přelít je horkým svařeným cukrem, dát do druhého dne chladit, poté každý den převařit, dokud se sirup zcela nevyvaří, a nakonec je v troubě usušit. Jakmile jsou součástí těsta, přimícháme mouku s kypřicím práškem.

Vaječné bílky na závěr vyšleháme do tuhého sněhu a přidáme k těstu, které nalijeme do formy a dáme na 45 minut péct do trouby o teplotě 160 °C. Než bude základ hotový, připravíme si polevu z uvařené smetany a nalámané čokolády, kterou v ní rozpustíme.

Reklama