Znáte pět zásad správného grilování?

Přejete si, aby se každé grilování stalo zážitkem? Abyste si užili zdravých a chutných dobrot a strávili příjemný večer se svými blízkými? Inspirujte se pěti zásadami správného grilování, se kterými venkovní kulinářství proměníte v opravdový gastronomický a společenský zážitek.

Rozpalte gril s předstihem

Jak dlouho je třeba gril rozehřívat? Záleží na tom, jaký typ grilu máte doma. U plynových a elektrických grilů se doba rozehřátí liší, většinou se pohybuje kolem 15 minut. Pokud grilujete na dřevě, zapalte gril minimálně hodinu před samotným grilováním, pokud na dřevěném uhlí, tak půl hodiny předem.

Grilovací tác nebo alobal?

Pro grilování můžete použít grilovací tác nebo alobal, které zamezí přímému kontaktu s ohněm. Pokud grilujete na mřížce, pokládejte dobroty příčně, aby nepropadaly do ohně. Pokrm bude stále krásně grilovaný, ale do uhlíků nebude zbytečně odkapávat tuk a marináda.

K otáčení masa používejte kleště

Pro otáčení masa nepoužívejte vidličku, ale kleštičky – z masa tak nebude unikat šťáva. Pokud používáte grilovací jehlu, potřete ji olejem, aby se na ni nepřichytávalo maso. Také zeleninu před i v průběhu grilování potírejte olejem, aby zůstala křehká.

Se solí, vodou a marinádou opatrně 

Pro marinování použijte své oblíbené koření, dejte však pozor na to, aby nebylo natolik aromatické, že překryje původní chuť masa nebo zeleniny. Maso neomývejte a nesolte, pouze ho „osušte“ a otřete vlhkou utěrkou. Při kontaktu se solí některé pokrmy začnou vylučovat velké množství vody. Proto solte až na talíři.

Co vše můžeme grilovat? 

Fantazii se meze nekladou, ale máme pro vás pár tipů z oblasti zeleniny, které jistě oceníte: kukuřice, papriky, lilek, fazolové či hráškové lusky, brambory, cuketa nebo žampiony. Pokud grilujete zeleninu, naložte ji na patnáct minut do studené vody. Po grilování bude krásně křehká.

 

Reklama