Zeleninová omáčka ideální na špagety

Dnes si připravíme omáčku vhodnou jako způsob, jak zužitkovat velkou spoustu zeleniny a navíc mít vždy po ruce chutnou omáčku na těstoviny, jako základ leča nebo jiných zeleninových pokrmů a omáček.

 

Reklama

 

Suroviny na přibližně 16 sklenic o objemu 0,3 litru:  3 kg cukety; 0,5 kg červené papriky; 0,5 zelené nebo bílé papriky; 0,5 kg cibule; lžíce soli; 2 lžíce cukru; 3 ks sladkého kečupu; 1 ks ostrého kečupu; 0,5 dcl octu.

Polovinu cukety nastrouháme na tenoučké nudličky, dáme je do hrnce, trošku podlijeme vodou a přibližně deset minut podusíme. Ve druhé nádobě podusíme na proužky nakrájenou papriku, hrubé kostičky cibule, sůl, cukr a ocet. Směs podusíme dokud nebude zelenina polotuhá a přidáme zbytek surové cukety nakrájené na malé kostičky a podusíme. Přidáme kečup a upravenou cuketu, kterou jsme si prve připravili. Směs dobře promícháme a naplníme jimi zavařovací sklenice. Ty uložíme do zavařovacího hrnce a vaříme na 80 ° C přibližně po dobu 20 minut.

Reklama