Velikonoce už jsou skoro za humny a vy stále bádáte, co ještě na poslední chvíli upéct? Zkuste tradiční velikonoční mazanec trochu jinak, tentokrát s celozrnnou moukou.
Reklama
Uvidíte, že tímto „zákuskem“ zabodujete u celé rodiny, a to i bez toho aniž by věděli, jak zdravou pochoutku jste jim tentokrát připravili. Pojďme na to.
Na 1 větší bochník si připravte:
- Půl kila celozrnné mouky
- Med, agávový sirup nebo třtinový cukr na doslazení (můžete použít i stévii nebo jiné sladidlo)
- 100g másla
- 40g droždí
- 350 ml polotučného mléka
- 50g sušených brusinek nebo rozinek (nedoslazovaných)
- 3 žloutky (můžete nahradit pudinkem z chia semínek)
- 1 bílek
- Hrst mandlí
- Špetka soli
- Muškátový oříšek
- Citrónová kůra
Postup přípravy:
- Mléko ohřejeme a část odebereme do hrnku, kde rozmícháme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Připravenou směs položíme na teplé místo a necháme vytvořit kvásek.
- Ve zbylém mléce necháme rozpustit máslo.
- Množství mouky rozdělíme na dvě poloviny a do jedné z nich přimícháme cukr či jiné sladidlo, citrónovou kůru, špetku soli a muškátového oříšku.
- Do připravené směsi postupně přidáme kvásek, mléko s rozpuštěným máslem a našlehané žloutky či chia pudink.
- Následně zpracováváme tuhé těsto, do kterého postupně přisypáváme zbytek mouky.
- Do hotového těsta přisypeme rozinky či brusinky a necháme ho pod utěrkou vykynout asi jednu hodinu.
- Poté z těsta vytvoříme jeden velký bochánek či více malých a nakonec je potřeme rozšlehaným bílkem.
- Na povrch mazance ještě uděláme nožem kříž a posypeme mandlemi.
- Poté dáme péct asi na 180 stupňů po dobu 45 minut a máme hotovo!
Dobrou chuť!