Zdravou polentu lze připravit na stovky způsobů. A nikdy nezevšední

Polenta je pro mnohé zcela neznámým pojmem. Jedná se o kukuřičnou kaši, která má široké uplatnění v gastronomii. Z polenty připravíte smaženou i vařenou přílohu, pizzu, zapékané pokrmy či moučníky. Prozradíme, co vše polenta obsahuje a jak ji v kuchyni využít.

Historie polenty sahá minimálně do starověku, kdy nahrazovala chléb a byla využívána jako jídlo chudých. Dnes patří polenta k oblíbeným pokrmům v severní Itálii, Chorvatsku či Rumunsku.

Rychle nasytí a prospívá trávicí soustavě

Polenta dovede rychle nasytit, neboť obsahuje vysoký podíl bílkovin a vlákniny, která prospívá trávicí soustavě. Kukuřičná kaše dále obsahuje vitamíny A, C a přispívá ke snižování hladiny cukru v krvi. Jelikož kukuřice neobsahuje lepek, je kukuřičná polenta vhodná pro celiaky.

Nenáročná a levná příprava

Polenta je zcela jednoduchá na přípravu. Jemnou kukuřičnou mouku stačí uvařit ve vodě, případně ve vývaru. Recept na přípravu naleznete na konci článku.

Kromě jednoduché a levné přípravy má jednu nevýhodu. Po vychladnutí ztuhne a není příliš chutná. Tuto nevýhodu ale moderní gastronomie dovedla šikovně využít. Jelikož kukuřice neobsahuje lepek, tak se z kaše nestane zcela tuhá hrouda, ale zachovává svou kyprost a měkkost.

Polentu lze proto nakrájet na plátky a ohřát na páře, v troubě nebo osmažit. Rázem se z vychladlé kukuřičné kaše stane opět vynikající příloha. Z kaše lze v dlaních vyválet drobné kuličky, které po upečení v troubě představují zdravější alternativu ke kroketám. Dále lze z kaše hrníčkem vykrájet kolečka, které poslouží jako základ pro minipizzy.

Kdysi jídlo chudých, dnes pochoutka

Ačkoliv kukuřičná kaše byla v minulosti jídlem chudých, pak i dnes patří k ekonomicky výhodným pokrmům, které nezevšední. Na oběd si totiž můžete připravit lahodnou polentovou kaši k pečenému masu, ze které na druhý den připravíte vynikající krokety, smažené nugetky či na páře ohřívané plátky. A co více, polentovými kroketami uděláte radost dětem a vnoučatům, protože právě ony krokety milují.

Recept na přípravu polenty

Ingredience: 200 g jemné kukuřičné mouky, 1 l zeleninového vývaru, sůl, pepř

Postup: Do vařícího vývaru za stálého míchání přisypte kukuřičnou mouku. Za mírného varu a stálého míchání směs vařte do zhoustnutí. Polenta zhoustne přibližně za 30 minut. Během té doby kaši osolte a dle libosti okořeňte.

Po uvaření můžete polentu zkonzumovat jako čerstvou kaši nebo směs rozprostřít do zapékací mísy. Po ztuhnutí lze polentu krájet a opékat, smažit či zapéct v troubě.

Reklama