Víno a sýry: Užijte si spojení netradičních chutí, které si zamilujete

zdroj: pixabay.com

Že víno a sýry k sobě patří, asi netřeba dodávat. Věděli to už naši předkové a dnes se kombinace těchto dvou lahůdek používá často. Abyste si ovšem vychutnali spojení chutí dokonale, musíte vědět, jaké sýry s jakým vínem správně kombinovat. Jen tak dosáhnete skutečného gurmánského zážitku.

Reklama

Obecná pravidla

Výrazné sýry si vyžadují také výrazná vína – jen tak dojde k opravdové chuťové explozi. Samozřejmostí je, že kvalitní víno má být spojováno vždy jen s kvalitními sýry. Chuť sýrů dotáhnete k dokonalosti, když je budete kombinovat ještě s některými vybranými druhy ovoce – jako jsou melouny, hroznové víno, jahody, fíky, mango nebo papája. Skvěle se k nim hodí také olivy nebo ořechy. Snad jedinými sýry, které se k vínu nehodí vůbec, jsou příliš pikantní a pivní sýry, které musí být vždy podávány jedině právě k pivu.

Bílé nebo červené?

Nebojte se toho a klidně zkoušejte, co vám chutná. Každý má jiné chuťové buňky, a tak mu logicky bude chutnat něco jiného. I když si rádi všichni necháme poradit – možná přijdete sami na tu nejvhodnější kombinaci. Víno a sýry dokážou vytvořit neuvěřitelné harmonie – tak začněte zkoušet. Co se týče barvy vína, nejlépe se sýry kombinují vždy s bílými, ovocnými a růžovými víny. Až na sýry výrazné chuti a sýry s modrou a bílou plísní – k těm se budou skvěle hodit vína červená.

Vhodné kombinace

Nechte se inspirovat a zkuste osvědčené kombinace vína a sýrů, se kterými nikdy nešlápnete vedle. Čerstvé sýry si dobře rozumí se svěžími bílými víny. Sýry dlouhozrající a hutnější doplňte o sladká vína. K jakýmkoliv sýrům jemné chuti se běžně podávají zase jakákoliv bílá vína. Výrazné kozí a ovčí sýry nejlépe chutnají s ovocnými bílými a růžovými víny – nejlépe doplněné ještě o hroznové víno nebo vlašské ořechy. Sýry typu romadúr a uzené sýry se hodí k mladým a jakostním vínům. Pokud doma nejdete v lednici jen tavený sýr – nevadí. I obyčejný taveňák si k vínu můžete dát – lehká suchá vína mu velmi svědčí.

Nemusíte být odborně vyškolení someliéři, abyste si doma rozehráli svůj vlastní koncert neobvyklých chutí. Pamatujte hlavně na to, že k dosažení naprosté chuťové extáze by měla být vždy dodržena regionalita – tedy víno i sýr kupujte z jedné stejné oblasti.

Reklama