Že láska prochází žaludkem není žádné tajemství. Svátek svatého Valentýna si proto vyžaduje speciální sladký recept. Valentýnským řezům jen málokdo odolá.
Co budeme potřebovat?
Na těsto: 140 g hladké mouky, 2 lžíce holandského kakaa, 2 malé lžičky prášku do pečiva, 2 špetky soli, 220 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 120 ml mléka, 120 ml rostlinného oleje (nejlépe slunečnicového), 2 velké vejce, máslo na vymazání formy
Náplň: višňový či jahodový džem a šlehačka
Na ozdobu: kvalitní hořká čokoláda nastrouhaná (na hoblinky)
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech s vyššími okraji nebo malý pekáč vymažeme máslem, případně vyložíme pečícím papírem. V míse promícháme mouku s práškem do pečiva, kakao, sůl, cukr a vanilkový cukr. Přilejeme mléko prošlehané s olejem a vejci. Vše v míse dobře promícháme vařečkou nebo elektrickým mixérem při nízké rychlosti. Vylijeme na plech a pečeme, až povrch zpevní. Píchnutím špejle do středu vyzkoušíme, zda je těsto dost upečené (neměly by na ní zůstat vlhké drobečky). Korpus necháme vychladnout. Pak jej vyjmeme nebo vyklopíme a podélně rozřízneme. Potřeme ušlehanou šlehačkou a džemem. Podáváme krájené na řezy, ozdobené opět šlehačkou, džemem a čokoládou.