Většina lidí jí vejce na tvrdo nebo na hniličko, v oblibě jsou ale i míchaná vejce a volská oka. Pokud se ale řadíte k těm, kterým už tyto způsoby trochu lezou krkem, pak se inspirujte naším dnešním receptem na zapékaná vejce. Snadno je připravíte v různých kombinacích, ať už se zeleninou, sýrem, masem, bramborami či těstovinami.
Vejce zapékaná s bešamelem
Co budeme potřebovat: 4 vejce, 2 dkg másla, 2 dkg hladké mouky, 1/8 l mléka, sůl, 1 žloutek, zelená pažitka, 1 dkg másla na formu
Postup: Pánvičku vymažeme máslem a naskládáme na ní plátky vajec uvařených na tvrdo. Osolíme je a zalijeme bešamelem. Ten připravíme tak, že si rozpustíme máslo, přisypeme hladkou moku a necháme zpěnit. Za stálého míchání přidáme studené mléko, žloutek a zelenou pažitku. Vaříme asi 10 minut.
Vejce zapékaná se sýrem
Co budeme potřebovat: 8 vajec, 8 lžic mléka, 5 dkg sýra, sůl, sekaná pažitka, 2 dkg másla, 1 dkg strouhané housky
Postup: Vejce rozkvedláme v hrnečku s mlékem. Osolíme je, přidáme sekanou pažitku a strouhaný sýr. Vlijeme do pánvičky vymazané máslem a vysypané houskou a vše necháme zapéct v troubě.
Vejce zapékaná se zeleninou
Co budeme potřebovat: 4 vejce, trochu mléka, papriku, rajče, cibuli, sýr, slaninu, sůl a pepř.
Postup: Vejce rozšleháme, přidáme trochu mléka, osolíme a opepříme. Zeleninu dle chuti si nakrájíme na malé kostičky a přidáme do rozmíchaných vajec. Slaninu nazkládáme do formy na muffiny a zalijeme směsí. Pečeme v troubě.