Tatarák nemusí být jen z hovězího. Výtečný je i bez masa

Tatarák není jen o hovězím, topince a česneku, a to i přestože se jedná o výtečnou pochoutku. Výborný tataráček je ale také z cukety, okurek, červené řepy, avokáda, lilku i z broskví a jahod. Nevěříte? Přesvědčte se sami. Přinášíme tři recepty, které nadchnou nejen vegetariány, ale i mnohé milovníky masa.

Minulý týden jste si mohli přečíst, kde se vzal název tatarák. Dnes jsme si pro vás připravili pár receptů na chutné zeleninové a ovocné variace. Zatímco masový tatarák je zapotřebí naškrábat, při přípravě zeleninového či ovocného je vhodnější hlavní ingredienci nakrájet na kostičky. To samé platí i v případě, že byste se rozhodli udělat tatarák z lososa nebo z tuňáka.

Recept si vždy může každý dochutit podle svého. Přesto je ale vhodné fantazii držet na uzdě. Chystáte-li se na ovocný tatarák, můžete použít kapku likéru, zeleninová verze je zas výtečná s balzamikem. Vždy je zapotřebí nechat tatarák alespoň pár minut odstát v lednici, aby se dokonale propojily všechny chutě.

Cuketový tatarák

Období cuket je tu, tak proč je nezužitkovat na tatarák. Potřebovat budete jednu větší cuketu, 2 stroužky česneku, cibuli, 100 g nastrouhaného parmazánu, dijonskou hořčici a na dochucení sůl, pepř a sladkou papriku.

Postup je velmi jednoduchý. Cuketu nastrouhejte, osolte a nechte odstát. Poté z cukety slijte vodu a přidejte ji na pánev k osmažené cibulce. Zhruba pět minut restujte a před koncem přidejte ještě rozmačkaný česnek. Jakmile směs vychladne, zamíchejte do ní sýr, hořčici a pepř. Dochutit ji můžete ještě citronovou šťávou, mletými mandlemi, petrželkou nebo kečupem. Cuketový tatarák podávejte na topince s česnekem.

Broskvový tatarák

Na broskvový tataráček budete potřebovat broskve, likér, tymián, trochu cukru a hořkou čokoládu. Broskve oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, přidejte tymián a podle chuti doslaďte. Poté směs zalijte sklenkou oblíbeného likéru. Broskvový tatarák lze podávat k pečivu, které můžete polít rozehřátou čokoládou, k sušenkám nebo ke koblížkům.

Tatarák z červené řepy

Máte rádi červenou řepu, pak si nenechte ujít tatarák z této výtečné zeleniny. Potřebovat budete 2 červené řepy, 1 červenou cibuly, 3 stroužky česneku, olivový olej, křen, worcesterovou omáčku. Na dochucení pak sůl, pepř a kopr.

Řepu důkladně omyjte, pokapejte olejem a dejte péct na 180 °C na 50 minut. Jakmile řepa vychladne, nakrájejte ji na kostičky, přidejte na jemno nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, křen, worcestrovou omáčku, kopr, sůl a pepř. Všechny ingredienci pořádně promíchejte. Tatarák podávejte na opečené bagetě nebo toastovém chlebu.

Reklama
SDÍLET