Tatarák je francouzskou pochutinou, nejlépe ho umí ale Italové

Milujete tatarák? Na dobře vypečené topince pomazané stroužkem česneku je nejlepší. Víte, odkud se ale vzal název tatarský biftek a proč Češi do oblíbené pochutiny přidávají nespočet druhů koření?

Tatarák neboli tatarský biftek je pojmenován podle Tatarů, kteří milovali syrové hovězí maso. Divocí nájezdníci si maso schovávali pod sedla koní, díky tomu se hovězí dobře naklepalo a prosolilo potem koní, poté už jen stačilo dokořenit. Výtečná pochoutka, která jim ušetřila čas, byla každý večer na světě.

Historka, která vešla do povědomí mnohých, avšak ne vše je tak, jak je prezentováno. Tatarák prý s Tatary nemá nic společného. Za názvem stojí Pařížané. Ti si syrové hovězí oblíbili na přelomu 19. a 20. století. Nejvíce jim maso chutnalo v kombinaci se žloutkem, kapary a cibulí. O něco později pak k pochoutce, kterou nazývali americký steak, přidali i pro Francii typickou dijonskou hořčici. Postupem času místo vajíčka začali podávat k masu omáčku z majonézy, nasekané zeleniny, octa a vína, známou jako tatarská omáčka. Ta se sice v receptu neujala, ale za to v názvu je dodnes.

Jak připravit výtečný tatarák? Inspiraci hledejte v Itálii

Tatarský biftek se připravuje z hovězí svíčkové. Němci oblíbenou pochoutku dokonce připravují i z telecího masa nebo z vepřové panenky, hovězí svíčková tak není povinností. Maso je zapotřebí naškrábat, nikoliv namlet. Škrábání je důležité kvůli tomu, aby byla zabita velká vajíčka tasemnice.

Češi tatarák nejčastěji servírují s cibulí, hořčicí, solí, pepřem, worcestrovou omáčkou a žloutkem. Někteří pak přidávají i papriku, chilli, kečup, sojovku a tabasco. Maso se podává s topinkou potřenou česnekem. Například Italové ale tatarák milují jen se solí, pepřem a olivovým olejem.

U nás je populární tatarák hodně kořenit, což lidem nejspíš zůstalo z dob minulosti. Dříve hovězí svíčková nebo roštěnka nebyla dostupná, a tak se tatarský biftek připravoval z předního, které bylo zapotřebí pořádně dochutit. Navíc, aby se ušetřilo, přidávala se do masové pomazánky také voda. Pokud si ale dnes budete doma připravovat tatarák, vězte, že vítečně bude chutnat jen se solí, pepřem, trochou hořčice, šalotkou a olivovým olejem. Ten můžete vyměnit i za čerstvý žloutek.

 

 

 

 

Reklama