Ryby jsou oblíbenou součástí letních „grilovaček“. Díky své nízké kalorické hodnotě patří i k té zdravější variantě, nemusíme však jíst jen kapra na sto způsobů. Dnes najdeme na pultech obchodů i mořské ryby v podobě lososa, tuňáka či třeba tresky.
I z rybího masa se dají udělat dobré steaky, kterým nepohrdne nikdo z vaší rodiny ani známých. Důležitá je správná regulace teploty na grilu, která se nejsnáze reguluje na zahradních plynových grilech. U grilů na dřevěné uhlí je to už těžší, a chce to trochu cviku
Steaky z grilovaného lososa
Co budeme potřebovat: 4 porce lososa, bylinkový olej, sůl, pepř
Postup
Steaky z lososa potřeme po obou stranách bylinkovým olejem a dochutíme solí a pepřem. Poté je ogrilujeme. Každou stranu zhruba 3 minuty. Jako přílohu lze zvolit lehký salát.
Tip: Pokud losos nepatří mezi vaše oblíbené ryby, pak zkuste steaky z tuňáka.
A přeci jen tu pro vás máme i jeden recept na klasického kapra, který svou chutí často překoná i všechny mořské ryby.
Český kapr s extra dávkou koření
Co budeme potřebovat: 4 porce kapra, 1 lžíce másla, citronová šťáva, 3 stroužky česneku, sladká paprika, pálivá paprika, bílý pepř, kmín a sůl
Postup
Rozehřejeme si lžíci másla, kterou smícháme s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, sladkou a pálivou paprikou, pepřem, kmínem a solí. Marinádou potřeme každou porci kapra a necháme ho odležet. Naloženého kapra poté grilujeme po obou stranách po dobu 5 minut.
I tentokrát nezapomeneme na užitečné rady při grilování na závěr:
Chcete-li jídlo mít pikantnější, sáhněte určitě po bylinkách. Například na ryby, zeleninu, vepřové a jehněčí použijte rozmarýn, na drůbež, omáčky a marinády zase estragon. Máta je nejvhodnější do mletého masa a bazalka zase zvýrazní chuť rajčat, ryb a veškerého pečeného masa.
Pro zdravější grilování používejte olivový olej. Nejen že uděláte něco pro své zdraví, dodá také masu i zelenině výraznější aroma.