Kdo by neznal poloměkký, mírně nažloutlý sýr s tmavě zelenou plísní a pikantní chutí. Řeč je o sýru Niva naší domácí výroby s chráněnou značkou. Vyrábí se z kravského mléka velmi složitým technologickým způsobem, ale výsledek stojí za to. Vnitřek sýra může být drobivý nebo roztíratelný a to podle stupně zralosti. Používá se na mnoho způsobů. Jako stolní sýr, do pomazánek, omáček, slaných náplní do různých pečiv nebo závinů, k dochucení masitých i bezmasých jídel.
Nabízíme vám tři praktické a jednoduché recepty, které určitě stojí za vyzkoušení.
Kuřecí prsa v petrželovém těstíčku s Nivou
Co budeme potřebovat:
4 kuřecí prsa, sůl, pepř
Na těstíčko: 2 vejce, trochu mléka, hladkou mouku dle potřeby, 50 g sýru Niva, nasekanou petržel, olej na smažení
Příprava:
Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme tolik mouky, aby vzniklo hladké těstíčko. Do něj pak zamícháme nastrouhanou Nivu a nasekanou petrželku. Kuřecí prsa naklepeme, opepříme, osolíme, obalíme v připraveném těstíčku a smažíme dozlatova.
Tip: podáváme s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem a zeleninovým salátem
Rizoto s Nivou
Co budeme potřebovat:
2 sáčky předvařené rýže, 250 g sýru Niva, 2 lžičky másla, 250 g šunkového salámu, 1 malou konzervu sterilovaného hrášku, 1 cibuli (nemusí být), sůl, koření Vegetu nebo kari
Postup:
Rýži uvaříme dle návodu, necháme okapat. Vmícháme máslo, na menší kousky nakrájený salám a okapaný hrášek. Pak přidáme nahrubo nastrouhanou Nivu a ochutíme Vegetou nebo kari. Můžeme přidat dozlatova osmaženou cibulku.
Tip: Podáváme s okurkou nebo zeleninovým salátem.
Sýrová pěna
Co budeme potřebovat:
150 g sýru Niva, 1sterilovanou okurku, 1 malý kelímek zakysané smetany, 1 lžičku worcesteru, 4 lžíce ušlehané šlehačky (nemusí být), pepř, sůl
Příprava:
Nivu rozmělníme vidličkou nebo nastrouháme. Zakysanou smetanu rozšleháme se sýrem a worcesterem. Přidáme na jemnou nastrouhanou okurku, dochutíme pepřem a solí. Pomazánku pořádně promícháme a necháme proležet. Můžeme odlehčit přidáním ušlehané smetany.
Tip: pěna je vhodná na jednohubky, malé chlebíčky či slané pečivo. Ozdobíme zeleninou nebo ořechy.