Recepty našich babiček: Osvěžující ostružinová limonáda

V horkých letních dnech jistě přijde vhod osvěžení. A jak jinak se osvěžit než poctivou domácí limonádou z čerstvých ostružin, máty a meduňky. Mírně kyselá chuť povzbudí a dodá tělu mnoho cenných vitamínů.

Právě v tuto dobu dozrávají ostružiny, které jsou vhodné nejen na pečení a přípravu marmelád. Připravíte z nich také zdravé sirupy a šťávy. Ostružiny obsahují vysoký podíl vitamínu C, díky čemuž pravidelné pití ostružinové šťávy zlepšuje imunitu. Močopudné účinky ostružin zároveň přispívají k správné funkci ledvin a detoxikaci organismu. Konzumace ostružin pomáhá také zmírnit stres a podporuje mozkovou aktivitu.

Naše babičky používaly ostružinové sirupy a šťávy proti nachlazení i při snižování horečky. Inspirujte se zdravou domácí ostružinovkou, která příjemně osvěží a dodá organismu vitamín C.

 

Osvěžující ostružinová limonáda

Ingredience: 1 kg ostružin,  ½ citronu, 750 g cukru, pár lístků meduňky a máty

Postup: Ostružiny důkladně opereme ve vodě a poté odšťavníme. Odšťavnění můžeme provést rozmačkáním v míse nebo za pomocí odšťavňovače. Šťávu přefiltrujeme přes sítko, abychom se zbavili tvrdých zrníček. Následně v hrnci šťávu pozvolna rozehřejeme, rozpustíme v ní cukr, přidáme šťávu z citronu a několik lístků meduňky a máty. Pokud je ostružinová šťáva příliš kyselá, přidáme podle chuti více cukru.

Připravená šťáva nám poslouží jako základ domácí ostružinové limonády. Šťáva není určena k dlouhodobému skladování. V lednici vydrží přibližně týden.

Příprava domácí limonády: Do sklenice vložíme led, podle chuti nalijeme 10 až 20 ml ostružinové šťávy, vložíme lístek máty, jednu celou ostružinu, vše zalijeme vodou a promícháme. Pokud máte rádi sladší chuť, můžete do sklenice přidat třtinový cukr.

Přejeme příjemné letní osvěžení!

Reklama
SDÍLET