Recepty našich babiček: Kanadské kuře, které si zamilujete

Kanadské kuře, zdroj: www.pixabay.com

Do redakce nám napsala čtenářka, která by se s námi ráda podělila o výborný recept na pečené kanadské kuře. Netušíme, jestli paní Hanička má recept opravdu z Kanady, za to jistě víme, že na kuřeti si pochutná celá rodina. Kromě receptu se dozvíte, čím je kanadské kulinářství charakteristické.

Reklama

Při vyslovení kanadská kuchyně se mnohým vybaví javorový sirup či hromada lívanců naskládaných na sobě. Tím však kanadská gastronomie nekončí. Jelikož v Kanadě žije mnoho přistěhovalců, je tamní gastronomie ovlivňována především francouzskou, anglickou a asijskou kuchyní. Svůj vliv má samozřejmě také tradiční venkovská strava z odlehlých končin Kanady. Díky tomu je gastronomie Kanady pestrá, zakládá si na masu z ulovené zvěře, rybolovu, sběru bobulí a na vypěstovaných plodinách.

K tradičním pokrmům patří uzený i sušený losos, pikantní masový koláč Tourtiere či sladké košíčky Butter Tarts, které jsou naplněné směsí z vajíček, másla, cukru a ořechů. Z masa nejčastěji v Kanadě konzumují drůbež, ryby a divokou zvěř, kterou připravují na stovky způsobů. V rozlehlé Kanadě se totiž v každé provincii regionální kulinářství více či méně odlišuje.

V Kanadě žijí také početné české menšiny, které do tamní gastronomie přináší své kulinářské zvyklosti a chutě. Inspirujte se receptem na kanadské kuře od české babičky Haničky.

Kanadské kuře od babičky Haničky z Kutné Hory

 Ingredience: 1 celé naporcované kuře, ½ hrnku nakrájené cibule, ½ hrnku kečupu, 1/8 másla, 1 lžička kari, 1 lžička octu, 1 lžička cukru krupice, 2 lžičky worcesteru, 1 lžička soli, ½ lžičky pepře.

Postup: Naporcované, lehce osolené kuře dáme na másle péct. Kdo má rád, může péct na oleji.

Mezitím všechny ostatní přísady za stálého míchání povaříme v kastrůlku na 5 až 10 minut. Počkáme, až se směs zhoustne a ingredience se propojí. Směs poté přidáme k masu a lehce dopečeme 5 až 10 minut. Troubu vypneme a necháme lehce dojít.

„Před přidáním směsi dám ke kuřeti na hrubo nakrájené žampiony nebo hlívu ústřičnou. Teprve jakmile houby změknou, přidám směs z ostatních přísad,“ říká babička Hanička.

Babička Hanička dodává, že „nejlepší je kanadské kuře s novými vařenými bramborami a bílým vínečkem“.

Přejeme dobrou chuť.

Reklama