Dobrý den, s radostí jsem si přečetla Váš recept na rychlou bublaninu. Určitě vyzkouším. Napsala nám čtenářka Markéta. Zároveň přispěla i troškou do mlýna a poslala nám do nové rubriky svůj osvědčený recept na Smetanovo-žampionovou omáčku, která je podle slov paní Markéty výtečnou přílohou ke grilovanému masu i k přírodním řízkům. Její rodině i přátelům moc chutná, vyzkoušet ji nyní můžete také vy.
Žampiony jsou v kuchyni nejpoužívanějšími houbami, a to nejen díky své dostupnosti všude v obchodech, ale i díky své lahodnosti. Jsou málo kalorické, a tak pomáhají při hubnutí. Svou energetickou hodnotou je lze přirovnat k bramborám.
Kromě toho, že se jedná o dietní stravu, jedná se také o velmi zdravou pochutinu. Vhodné jsou pro osoby trpící cukrovkou a obezitou. Žampiony jsou bohaté na kyselinu listovou a niacin. Zároveň jsou i výborným zdrojem minerálů, a to draslíku, fosforu, železa a stopových prvků. Čeho v nich naopak mnoho není, jsou vitamíny A, C a E.
Žampiony koupíte ve všech supermarketech, vypěstovat si je ale můžete i doma ve sklepě. Houbám prospívá především vlhkost a nízké teploty. Chodíte-li rádi do přírody, možná na ně narazíte i ve vysokých trávách, v pastvinách a na okrajích hájů.
V kuchyni se žampiony nejčastěji konzumují jako příloha k masu, výtečné jsou také do polévek, zeleninových pokrmů, k rybám, do pomazánek, omelet nebo do omáček. Lahodné jsou i plněné žampiony. Houby lze zapékat, dusit, vařit, smažit, restovat, nakládat, mixovat i sušit.
Pokud je chcete uchovat co nejdéle čerstvé, je zapotřebí je skladovat v děrované nádobě při teplotě do 6 °C. Takto vám vydrží maximálně pět dnů. A nyní už se pojďme podívat na osvědčený recept naší čtenářky.
Smetanovo-žampionová omáčka
Ingredience: 4 až 5 středně velkých cibulí, olej, 2 až 3 lžičky kari koření, 1 plechovka nakrájených žampionů, 250 ml 33% smetany, sůl
Postup: Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na malém množství oleji (pokud je dobrá pánev, olej nemusí vůbec být). Jakmile cibule změkne, přidáme kari koření, nakrájené žampiony (bez láku), smetanu a vše přivedeme k varu. Omáčku necháme zredukovat (omáčka by ve výsledku měla být spíše hustší), dle chuti osolíme a je hotovo.
Za výborný recept děkujeme čtenářce Markétě Matoušové.
Sdílejte své recepty s i-Senior.cz
Máte chutný recept, o který se chcete podělit? Zašlete nám ho, a my recept připravíme k vydání. Své recepty zasílejte na e-mail: i-senior@email.cz