V horkých dnech se vám zatají dech a necháte se unášet rytmem flamenga. Stejně dráždivá je i španělská kuchyně, která je plná čerstvého masa, zeleniny a pálivého koření.
Španělé velmi často používají olivový olej a olivy, jsou totiž největším producentem a konzumentem na světě těchto plodin. Mezi další charakteristické potraviny se řadí cibule, česnek, rajčata, paprika. Oblíbené jsou také zeleninové saláty.
Jejich kuchyně se neobejde bez různých druhů koření – mleté sladké i pálivé papriky, chilli papriček, skořice, šafránu, římského kmínu, hřebíčku a muškátového oříšku. Dodávají pokrmům tu pravou lákavou chuť a žhavé aroma. Nesmíme zapomenout ani na ovoce, zejména na pomeranče.
Do masitých pokrmů využívají Španělé nejčastěji vepřové a hovězí maso a také drůbež. Ryby a mořští živočichové jsou na denním jídelníčku samozřejmostí.
Velkou oblibu mají v této zemi zákusky a moučníky, které jsou vyhlášené svou přesládlostí, známé je též kandované ovoce.
Stravovací zvyklosti obyvatel Španělska se hodně liší od našich. Snídaně není až tak důležitá. Hlavním jídlem dne je oběd, který má většinou několik chodů a podává se ale až v době od 13:30 do 16:00 hodin. Pak následuje siesta – odpočinek během něhož je neslušné například dojednávat pracovní schůzky. Tomu odpovídá také i pracovní doba. Večeře už je lehčí, ale nezačíná dříve než ve 21 hodin, výjimkou není ani 23. hodina!
Mezi známá jídla a pití patří:
Paella – nejslavnější španělské jídlo je založené na rýži, ke které se přidává nejčastěji kuřecí maso nebo mořské plody, dále zelenina (česnek, cibule, paprika, rajčata), z koření zejména šafrán, který se kvůli vysoké ceně často nahrazuje barvivem a mletou paprikou. Chutě všech surovin se vstřebají díky dlouhému vaření na mírném ohni.
Jamón serrano – sušená šunka. Kdysi se sušila v horách, ale nyní je horský vzduch často nahrazen umístěním v nějakém sklípku. Vepřová kýta se nechá naložena několik dní v mořské soli, pak se sůl odstraní a šunka se pověsí na místo s předepsanou teplotou a vlhkostí, aby dozrála. Podle typu šunky se může nechat sušit až dva roky. Sušení šunku utěsní, proto může viset ze stropu španělských barů, aniž by bylo kolem ní hejno much. Jde o jakousi španělskou verzi parmské šunky.
Tortilla espaňola – národní jídlo, omeleta ze syrových brambor, vajec a cibule. Velmi často se servíruje studená.
Gazpacho – hustá studená polévka, rozmačkaná směs rajčat, papriky, cibule, česneku, strouhanky, citrónu a oleje.
Pescado, mariscos – ryby a mořské plody. Jedí se všude, po celé zemi jsou velmi oblíbené, ale nejlepší jsou samozřejmě přímo na pobřeží.
Bocadillo – obložená bageta s nejrůznějšími příchutěmi.
Churros con chocolate – podlouhlá kobliha smažená ve vrstvě oleje (a tedy hodně mastná), která se namáčí v čokoládě.
Flan – koláč z křehkého nekvašeného těsta, na němž je vrstva pudinku.
Turron – mandlová nebo oříšková pasta s medem, skořicí a piniovými oříšky.
Tapas – malé pikantní jednohubky, které se podávají před jídlem, ale i během celého dne a hlavně večera ke sklence vína nebo sherry.
Káva – bývá silná a Španělé jí dávají přednost před čajem. Vynikající je také „café con leche“, tedy káva s mlékem, která se podává ve větším hrnku s velkým množstvím mléka.
Čokoláda – pije se často k snídani spolu s koblihou churro.
Granizado – ledová tříšť s příchutí, nejčastější bývá citrónová. Je velmi sladká, ale v létě dokonale osvěží.
Víno – se pije běžně a hodně i k jídlu. Zdejší vína jsou silná díky slunnému klimatu.
Sangría – vinný a ovocný punč s nevelkým množství alkoholu a někdy přímo s nakrájenými kousky ovoce.
Tinto de verano – v překladu „letní červené víno“, které se servíruje nejčastěji v létě a s ledem, někdy s kouskem citronu. Osvěží a díky nižšímu podílu alkoholu je snesitelnější než víno.
Paella
Co budeme potřebovat:
20 dkg vepřového masa, 20 dkg drůbežího masa, 10 dkg kuřecí játry, 30 dkg rýže, 3 cibule, 4 stroužky česneku, 1 feferonku, 2 papriky, 10 dkg žampiónů, 4 rajčata, 10 dkg zeleného hrášku nebo zelených fazolek, 1 sklenku olivového oleje, 1 sklenku bílého vína, 1 kostku masoxu, sůl, ½ lžičky mletého pepře, 2 bobkové listy, špetku kayenského pepře, špetku šalvěje, lžičku petržele
Příprava:
Na rozehřátém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené vepřové a drůbeží maso, prolisovaný česnek a za stálého míchání osmahneme ze všech stran. Zalijeme trochou vody, vlijeme víno, přidáme masox, bobkový list a dusíme asi půl hodiny. Pak vsypeme rýži a nakrájené papriky, rajčata, feferonku, žampióny, hrášek nebo fazolky a nakrájenou kuřecí játru. Vsypeme mletý pepř, kayenský pepř, šalvěj a opět dusíme asi 20 minut. Podle potřeby podléváme. Nakonec vmícháme nakrájenou petrželku a dle potřeby osolíme.
Rada na závěr: Paella se po dobu přípravy ničím nezakrývá. Posléze se může přikrýt poklicí či fólií a dát nad páru asi na 30 minut, aby „došla“. Rýže se nikdy nenechává zcela dovařit, má být naopak uvnitř lehce křupavá.
Gaspacho
Co budeme potřebovat:
7 rajčat, 1 okurku, 1 papriku, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžíci kečupu, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, kapku octa, kousek veky nebo 3 rohlíky
Příprava:
Nakrájíme oloupaná a semínek zbavená rajčata a papriku, oloupanou okurku a cibuli. Vložíme do mixéru, přidáme prolisovaný česnek, kečup, olej, kapku octa, osolíme a opepříme. Dále natrhanou veku zbavenou kůrky a vše společně umixujeme do hladka. Polévku necháme vychladnout v ledničce. Před podáváním ještě jednou promixujeme.