Originál je jen jeden a my známe recept. Připravte si doma tradiční vídeňský Sacher dort

Zdroj: Pixabay.com

Asi nejznámějším vídeňským dezertem je Sacher dort, který má na svědomí Franz Sacher. Pokud stejně jako my ani vy nemůžete této výtečné čokoládové pochoutce odolat, pak pro vás máme skvělou zprávu. Před více jak deseti lety byl originální recept, který byl od roku 1832 střežen v trezoru hotelu Sacher, zveřejněn v jednom z rakouských deníků. Pojďme se tedy podívat, jak si dezert připravit.

Reklama

Na přípravu Sacher dortu budete potřebovat 7 vajec, 150 g změklého másla, 125 g moučkového cukru, 200 g hořké čokolády, 1 vanilkový cukr, 125 g cukru krystal, špetku soli, 150 g hladké mouky, máslo a mouku na vymazání formy, 200 g meruňkové marmelády, trochu rumu a šlehačku na ozdobu. Na polevu si připravte 200 g čokolády na vaření, 250 g cukru a 150 až 170 ml vody.

Jak připravit originální vídeňský Sacher?

Zatímco si necháte rozpouštět čokoládu, vyšlehejte máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, postupně přidávejte žloutky a šlehejte. Vedle v misce si vyšlehejte bílky se špetkou soli a přidejte cukr krystal, vzniknout by vám měl tuhý sníh. Rozpuštěnou čokoládu přidejte ke žloutkům a poté přidávejte postupně i sníh. Těsto si nalijte do předem vymazané formy a pečte na 180 °C zhruba 60 minut.

Po upečení nechte dort pořádně vychladnout, mezitím si připravte meruňkovou marmeládu, do které přidejte trochu rumu. Směs nechte povařit a míchejte ji, dokud není zcela hladká. Vychladlé těsto rozřízněte a potřete ho marmeládou, stejně tak i vrch a boky dortu.

Nyní se pustíme do polevy. Vodu s cukrem přiveďte k varu a pár minut vařte, v roztoku následně rozpusťte čokoládu. Směs dobře promíchejte a nalijte ji na dort. Po ztuhnutí polevy můžete dort podávat, nezapomeňte ho ještě ozdobit pusinkou ze šlehačky.

Reklama