Nevíte, co se starým chlebem? Udělejte z něj pizzu nebo „bramboráky“

Zdroj: Pixabay.com

Říká se, že všechno se přejí, jenom chléb nikdy. Naše chuťové pohárky jásají nad čerstvým krajícem chleba s máslem. Z dětství si určitě vzpomenete na chléb namazaný ztuhlým uškvařeným špekem a s cibulí. Na koupališti se kdysi prodával krajíc chleba s hořčicí za 1 Kč. Jaká to byla lahůdka. Bohužel jakmile chléb není čerstvý, už tolik nechutná, i přesto ale není nutné ho hned házet do koše. Víte, co se starým chlebem?

Reklama

Chlebem by se nemělo plýtvat. Dá se zužitkovat vždy. Pochutnat si na něm můžete, i když není zrovna nejčerstvější. Ze staršího chleba jsou například výborné topinky s česnekem nebo chléb obalený ve vajíčku. Avšak těmito dvěma klasikami to rozhodně nekončí, pokud už máte doma chléb nějaký ten den starý a na topinku nebo chlebík ve vajíčku nemáte chuť, pak vyzkoušejte jeden z našich receptů.

Chlebové bramboráčky

Co budeme potřebovat: 6 krajíců starého chleba, 1 vajíčko, 1 cibuli, uzeninu (párek nebo pár plátků salámu), koření na bramborák popř. česnek, hladkou mouku, vodu, olej na smažení

Příprava: Do mísy s vodou namočíme chleba i s kůrkou. Pak vodu vymačkáme, přidáme vajíčko, koření na bramborák, nakrájenou cibuli a uzeninu. Zahustíme trochou hladké mouky. Vytvoříme malé placičky a smažíme na rozpáleném oleji do zlatova.

Tip: chutnají teplé i studené s jakýmkoliv zeleninovým salátem.

 Pizza z chleba

Co budeme potřebovat: 3 krajíce chleba, 2 vajíčka, 2 rajčata, 1 cibuli, pár plátků anglické slaniny, kousek uzeniny či salámu, papriku, plátkový sýr a dle chuti olivy (feferonky, beraní rohy)

Příprava: Chléb obalíme v rozšlehaném vajíčku a dáme na pánev. Klademe anglickou slaninu, na kolečka nakrájenou cibuli a rajčata, uzeninu, olivy a kousky plátkového sýra. Z boku na chleba nakapeme trošku oleje a pánev přikryjeme pokličkou. Pomalu dusíme asi 5 minut.

Tip: výborně poslouží jako pořádná snídaně

 Zapečený chléb s jablky

Co budeme potřebovat: 4 krajíce starého chleba, paštiku podle chuti, 1 jablíčko, petržel, sýr, sádlo

Postup: Sádlem vymažeme plech. Krajíce chleba namažeme paštikou. Na namazaný chléb dáme na plátky nakrájené jablko a posypeme ho petrželkou. Takto obložený chléb dáme na plech a pečeme asi 10 minut na 180 °C. Zhruba po 8 minutách chleby posypeme nastrouhaným sýrem a necháme ještě dvě minutky zapéct.

TIP: Chléb můžete zapéct s čímkoliv, co máte rádi. Je jen na vás, zda jablka vyměníte za hrušky a paštiku za pomazánku.

Reklama