Na Silvestra si připravte netradiční moučník z majonézy

Zdroj: pixabay.com

Už máte dost přeslazených dezertů, po kterých stejně každého bolí zuby? Na Štědrý den, na Boží hod i na Štěpána jste nejedli nic jiného než sladké, sladké a sladké? Máme pro vás trochu netradiční recept na koláčky, kterými určitě zabodujete jak u malých dětí, tak i u dospělých. Ty totiž nemusí být jen z typických ingrediencí, na které jsme dnes zvyklí. Koláčky můžete vyzkoušet třeba jako chuťovku na silvestrovskou noc.

Reklama

Co budeme potřebovat:

500 g hladké mouky, trochu soli, 80 g droždí, 7 kostek cukru, 2 a ½ dl mléka, 3 žloutky,   100 g majonézy, 1 dl oleje, libovolné náplně

Příprava:

Uděláme si kvásek z vlažného mléka, droždí a cukru. Poté smícháme mouku se špetkou soli a přidáme vzešlý kvásek, žloutky, majonézu a olej. Vypracujeme si středně tuhé těsto, které necháme vykynout. Pak z něj pomoučenou lžičkou vykrajujeme malé kousky. Ty dáváme na pomoučněný vál a plníme různými náplněmi dle naší chuti. Koláčky si už jen necháme chvilku ještě dokynout a pak je dozlatova opečeme.

Tip: Před pečením si můžeme koláčky ještě posypat drobenkou. Jako náplň do koláčků můžete vyzkoušet i švestkovou čokoládu.

Švestková čokoláda

Zdroj: pixabay.com

Co budeme potřebovat:

1 kg cukr krystal, 200 g kakaa, 2 vanilkové pudinky, 2 kg švestek

Příprava:

Za sucha smícháme 1 kg cukru, 200 g kakaa a 2 vanilkové pudinky. Švestky si umixujeme a přidáme do směsi. Vše řádně smícháme a necháme v chladnu pod utěrkou do druhého dne. Poté už jen zavaříme do sklenic.

 

Reklama