Nevíte, co o víkendu vařit k obědu? Zkuste osvědčený recept na králíka

Králičí maso by si mělo čas od času najít své místo v každé kuchyni. Je zdravé, dietní, lehce stravitelné, libové a hodí se jak k vaření a ke smažení (výborné jsou králičí řízky na česneku), tak i ke grilování a v neposlední řadě k pečení v troubě.

Králíka připraveného v celku si mnozí z nás vybaví z kuchyně babičky. Ale v naší domácnosti občas zavoní králík na smetaně nebo právě pečený na rajčatech. Všem členům rodiny se sbíhají sliny již dlouho před časem oběda. Právě o tento recept se chci podělit se čtenáři i-seniora.

Co budeme potřebovat:

1 králíka, 3 cibule, 2 větší rajčata, 1 mrkev, 15 dkg anglické slaniny, 4 lžíce oleje, 4 lžíce citrónové šťávy, sůl, bobkový list

Příprava:

Den předem králíka naporcujeme, nasolíme a dáme do pekáče. Na každou porci položíme bobkový list, půl kolečka cibule, tenké plátky mrkve a zalijeme citrónovou šťávou smíchanou s olejem. Přikryjeme alobalem a necháme uležet v ledničce.

Druhý den vyložíme pekáček anglickou slaninou a na ni položíme cibuli z králíka, menší část mrkve, kolečka rajčat. Zakryjeme druhou půlkou pekáče nebo alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 250 st. na cca 15 min. Poté teplotu snížíme na 180 st. a pečeme cca 90 min. V té době dle potřeby podlijeme. Pak pekáček odkryjeme, maso obrátíme a slaninu položíme na maso, aby pěkně zčervenala, a necháme dopéct cca 5 – 10 minut.

Tip: Podáváme s bramborem nebo hráškovou rýži a zeleninovým salátem dle libosti.

Reklama