Inspirujte se tradiční rakouskou kuchyní

Země s horskými velikány, půvabnou přírodou a bohatou historií nabízí různé pochoutky. Rakouská kuchyně je chutná, velmi rozmanitá a podobá se té naší. Podávají se knedlíky, které v mnohých kuchyních světa nejsou známy, a celkově si potrpí na těžší a nedietní jídla.

Reklama

Polévky s rozmanitými zavářkami jsou hodně oblíbené. Základ jejich kuchyně tvoří především různé druhy mas včetně ryb. Sladkosti a moučníky jsou známé mezinárodně. Mezi nejoblíbenější bezpochyby patří Mozartovy koule, Apfelstrudel (jablkový závin) nebo Sacherův dort, jehož vynálezcem byl šestnáctiletý kuchař Franz Sacher. Nelze opomenout ani vídeňskou kávu. Každý labužník si v této zemi najde určitě tu pravou pochoutku pro sebe.

Vídeňský řízek (Wienerschnitzel)

Co budeme potřebovat:

4 telecí řízky, sůl, hladkou mouku, 2 vejce, strouhanku, vepřové sádlo na smažení

Příprava:

Maso naklepeme, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Osmažíme na vepřovém sádle dozlatova. Pozor!!!!! Při obrácení nesmíme do řízku píchnout, vytekla by šťáva.

Podáváme s řezem citrónu a větvičkou petrželové natě. K vídeňskému řízku patří bramborový salát.

Zajímavost: v rakouské restauraci dostanete pořádnou porci tohoto řízku. Kvůli své velikosti se dokonce servíruje na speciální talíř a příloha je podávána zvlášť.

Sacherův dort (Sachertorte)

Co budeme potřebovat

Dort: 200 g tmavé hořké čokolády nejlepší kvality, 7 vajec, 200 g měkkého másla, 60 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g krystalového cukru, 180 g hladké mouky, špetku soli

Náplň: 200 g meruňkové marmelády, 200 g hořké čokolády, 160 g krystalového cukru, 80 ml vody, 200 ml smetany ke šlehání

Příprava

Troubu si předehřejeme na 160oC. Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou. Čokoládu rozpustíme ve vodní páře. Z vajec oddělíme bílky a žloutky. Máslo utřeme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli do hladkého těsta. Přimícháme rozpuštěnou čokoládu. Hmotu dobře promícháme, přimícháme vaječné žloutky.

Z bílků ušleháme pevný sníh a zašleháme postupně krystalový cukr. Třetinu sněhu smícháme s čokoládovou hmotou, opatrně přimícháme zbylý sníh a mouku. Hmotou naplníme dortovou formu, nahrneme trochu k okrajům a pečeme v troubě na středním roštu asi 50 minut.

Dort vyndáme z trouby, posypeme krystalovým cukrem, pokryjeme pečícím papírem, otočíme a necháme ještě ve formě vychladnout.

Dortovou formu otevřeme a odejmeme, dort horizontálně překrojíme. Marmeládu vymícháme dohladka. Spodní díl dortu pomažeme asi 3 polévkovými lžícemi marmelády, přiklopíme horním dílem dortu. Dort pomažeme dokola zbylou marmeládou.

Pro přípravu polevy povaříme vodu s cukrem na prudkém plameni (asi 5 minut), sejmeme z plamene a necháme trochu vychladnout. Mezitím nalámeme čokoládu na malé kousky, vložíme do ještě teplé vody s cukrem a mícháme, dokud nezískáme hustou polevu. Polevu necháme ještě trochu vystydnout, nalijeme ji na dort a stěrkou rovnoměrně rozetřeme. Dort umístíme na cca 3 hodiny do lednice, kde necháme polevu řádně ztuhnout. Podáváme ozdobený lehce ušlehanou šlehačkou.

Reklama