Grilovat se dá i v zimě

Na grilování sice ještě není venku počasí, ale mnohým z nás se při pouhém pomyšlení sbíhají sliny na jazyku. A i když počasí nám moc nepřeje a chladné dny jsou spíše tak na teplý čaj a polévku, určitě neuškodí si připomenout, na čem všem si díky grilu můžeme pochutnat.

 

Reklama

A světe div se, nemusíme grilovat pouze uzeninu, které holduje více jak polovina z nás. Na dobrém grilu se dá připravit, téměř na co si vzpomenete. Od předkrmů, přes hlavní jídla, až po dezerty. Ano, čtete správně, i grilovaný dezert můžete podávat své rodině a přátelům. Například v podobě grilovaného ovoce, kdy zejména ananas na grilu je velice chutný a jednoduchý pokrm. Připomeňme si tedy pár receptů, které jsme vám již nabízeli v letních měsících.

Hranolky s brusinkovým dipem

600 g brambor, 4 lžíce oleje, sůl, pepř, na dip – 1 jarní cibulka, 50 g sušených amerických brusinek, 200 ml chilli omáčky Sweet&Sour, 3 lžíce kečupu, 3 lžičky kari

Brambory nakrájejte na tenké hranolky nebo plátky a potřete olejem. Po dobu asi 15 minut je ogrilujte a občas obraťte. Podle chuti je osolte a opepřete. Na dip nakrájejte cibulku nadrobno, brusinky pokrájejte a promíchejte je s chilli omáčkou, kečupem, kari a jarní cibulkou. Podávejte k masu společně s hranolky.

Hermelín na grilu

4 kousky sýra Pepa na gril, 1 balení grilovacího koření, na dip – 2 lžíce tatarské omáčky, 2 lžíce zavařeniny z divokých brusinek, 1 lžíce sladkého dezertního vína

V grilovacím koření obalíme sýry a pečlivě zabalíme do alobalu. Poté položíme na rozpálený gril a pečeme z obou stran asi po dobu 5 minut. Dip připravíme smícháním tatarské omáčky, brusinek a vína. Hermelín podáváme horký společně s dipem buď k masu, nebo i samostatně s pečivem a zeleninou.

Inspirovat se můžete také dalšími recepty, jako jsou kuře na paprice nebo grilovaná zelenina na mnoho způsobů. A pokud byste však zatoužili vyzkoušet si nějaký „grilovaný“ recept již dnes, zkuste gril obměnit za raclette grily, které jsou velmi šikovným pomocníkem při oslavách. A hlavně se na nich dá grilovat i v teple a pohodlí domova.

Reklama