Cukroví nemusí být tučná klasika. Jak z tradičních receptů vykouzlit zdravější verze?

Už vás nebaví tradiční cukroví, které pečete každoročně? Rádi byste vyzkoušeli něco nového a hlavně zdravého, ale obáváte se, aby se vám novoty vyplatily a rodina na svátečním stole je přijala? Nemusíte se pouštět ihned do alternativních receptů, zkuste ty vaše tradiční trochu upravit.

Zná to asi každý, kdo peče cukroví, na linecké 300 g mouky, 200 g másla a 100 g cukru, perníčky udělat zavčasu, aby do Vánoc změkly, a vše co je s máslovým krémem nechat nejlépe až na zlatou neděli. To jsou základní poučky, kterými se řídí mnozí, pojďme je ale letos trochu pozměnit a zaostřit především na bílou mouku a cukr.

Pšeničná mouka nemusí být jediná ta správná

Pečete vždy jen z pšeničné mouky? Zkuste ji nahradit. Na trhu je dnes nespočet různých druhů, tak proč zůstávat jen u klasiky. Výborné cukroví vykouzlíte i třeba s mandlovou, kokosovou, žitnou nebo ovesnou moukou, pokud byste pšenici přeci jen nechtěli dát sbohem, pak se můžete poohlédnout po zdravější verzi, a to špaldové nebo celozrnné mouce.

Jiná mouka má ale jiné vlastnosti a s tím je zapotřebí při pečení počítat. Například mandlová mouka vyžaduje více pojivé látky, přidejte tak do těsta o jedno vejce navíc, u špaldové nebo žitné zas pamatujte, že je nutné přidat více tekutých ingrediencí.

Méně je někdy více. Nebojte se ubrat cukru

V tradičních receptech od našich babiček nikdy nechybí přemíra cukru, pokud ale množství této suroviny snížíte, uvidíte, že se nic nestane. Možná zprvu si budou chuťové pohárky zvykat, ale brzy jim bude méně cukru více pochuti.

Cukru do perníčků klidně uberte o polovinu, poleva menší sladkost dožene. Nutně se ale nemusíte pouštět do klasické cukrové, raději vyzkoušejte netradiční čokoládovou, pistáciovou nebo citronovou polevu. Tu si můžete buď připravit sami doma, nebo koupit.

Pakliže se ubírání cukru bojíte, vsaďte na „hořké obalení.“ Ne všechno cukroví je nutné sypat moučkovým cukrem, skvělou práci udělá i kakao. Pro děti je pak vhodné pamatovat na různé barevné zdobení, nejen dospělí, ale i ratolesti jí především očima. Na zdobení lze použít nejrůznější jedlé dekorace v podobě cukrářského zdobení a sypání nebo třeba marcipánu. Opět se ale dostáváme k poměrně sladké záležitosti, vhod proto může přijít i jedlý papír, ze kterého lze vykouzli vločky, srdíčka a mnohé další vánoční motivy.

Reklama