Ambrosia: polévka a strouhaný koláč

Pořad Ambrosia na Fénix rádiu je plný překvapení. I v dalším díle, v pořadí čtvrtém, jste se totiž mohli setkat s novým osazenstvem v podobě moderátorů Honzy a Renáty. Tak se nechte inspirovat dalšími recepty.
Zelná polévka s klobásou

Co budeme potřebovat:

400 g kysaného zelí, 1,2 litru pitné vody, 50 g tuku, 50 g cibule, 10 g mleté papriky, 8 ks čerstvých žampionů, bobkový list, 35 g másla, pepř, 25 g uzeného bůčku, 75 g hladké mouky, 25 g smetany, stroužek česneku, 20 g soli, 150 g klobásy, 10 g polévkového koření

Postup:

Kysané zelí překrájíme podle potřeby a propláchneme vodou. Zalijeme ho studenou dávkou vody. K zelí přidáme jemně nakrájenou cibuli osmaženou na tuku do růžova a zaprášíme paprikou. Oloupané žampiony nakrájíme na plátky a osmažíme na másle spolu s bobkovým listem, pepřem a na kostičky nakrájeným bůčkem. Vše vaříme půl hodiny. Částečně uvařené zelí zahustíme prosátou moukou a pečlivě promícháme s dávkou smetany a trochou vlažného odvaru ze zelí. Přidáme česnek utřený se solí a vaříme zvolna za občasného promíchávání alespoň půl hodiny. Před koncem varu přidáme oloupanou a nakrájenou klobásu. Hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením, případně přisolíme a ještě krátce povaříme.



Strouhaný koláč s tvarohem

Co budeme potřebovat:

40 dkg hladké mouky, 20 dkg cukru krupice, 3 polévkové lžíce kakaa, 1 žloutek, 25 dkg tuku, 1 polévková lžíce mléka, 1 balíček prášku do pečiva

Náplň:

75 dkg tvarohu, 3 žloutky, 20 dkg cukru krupice, cca 225 ml mléka, 1 až 2 polévkové lžíce vanilkového pudinku, 4 bílky na sníh

Postup:

Tuk si rozpustíme a necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme do větší mísy cukr a žloutky a společně vymícháme. Pak přidáme mouku, prášek do pečiva, kakao a mléka. Vše dobře propracujeme. Těsto poté rozdělíme na dvě části. Dvě třetiny v mikrotenu dáme asi na 15 minut ztuhnout do mrazáku. Zatím si připravíme si tvarohovou náplň. Ušleháme tvaroh, žloutky, cukr, přidáme práškový pudink a mléko. Hmota by měla být řidší, poté do ní lehce vmícháme ušlehaný sníh. Vymažeme si hluboký větší plech a na hrubém struhadle nastrouháme větší část ztuhlého těsta. Lehce upravíme rukou, utlačíme, aby nebyly mezery. Pak nalijeme tvarohovou náplň a rozetřeme. Nakonec nastrouháme rovnoměrně tu menší část (1/3) těsta. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.

Pokud chcete, aby se i váš recept objevil v pořadu Ambrosia, pošlete ho na adresu ambrosia@radiofenix.net.

[vsw id=“65MLsxMGtJE&feature=player_embedded“ source=“youtube“ width=“425″ height=“344″ autoplay=“no“]

Fénix rádio
Reklama