4 podzimní polévky, které vás zahřejí, zasytí a postaví na nohy

zdroj: pixabay.com

Nejen kuchaři je vždy doporučováno vařit ze sezónních ingrediencí. Proto jsme se rozhodli zapátrat v našich kuchařkách a přinášíme vám 4 tipy na polévky z podzimní zeleniny. Navíc recepty jsou velmi snadné, levné a výtečné.

Reklama

Čočková polévka s pikantní klobáskou

Ingredience (pro 2 osoby): 0,5 l zeleninového vývaru, 1 velkou bramboru, 200 g čočky, 1 mrkev, 1 cibuli, 1 pórek, 100 g pikantní klobásy, 40 g slaniny, bobkový list, lžíci másla, sůl a pepř

Postup: Nejdříve je nutné namočit čočku do studené vody, a to na několik hodin. Poté ji propláchněte a dejte okapat. Nyní si nakrájejte mrkev, brambory, cibuli a pórek. V hrnci rozehřejte máslo a osmažte na něm nakrájené ingredience. Jakmile vše orestujete, přidejte čočku, vývar a bobkový list. Polévku přiklopte pokličkou a nechte vařit půl hodiny. Nakonec už jen přidejte nakrájenou klobásu a osmaženou slaninu a nechte ještě chvíli provařit.

Zelná polévka s houbami a uzeninou

Ingredience (pro 2 osoby): 250 g kysaného zelí, 400 ml vody, 75 g bůčku zauzeného, 1 klobásu, sušené houby, 125 ml zakysané smetany, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžičku sladké papriky, sůl a pepř

Postup: Do hrnce nasypte zelí i s nálevem, zalijte ho vodou a nechte vařit. Jakmile polévku přivedete k varu, přidejte houby. V samostatném kastrůlku si povařte ve vodě bůček, později k němu přidejte i klobásu. Uzeninu nakrájejte na kostičky a přidejte do hrnce, kde se vám připravuje základ na polévku. Pro lepší šmak můžete přilít i trochu vývaru z uzeniny. Opět nechte chvíli povařit. Pak přijde na řadu smetana s moukou a paprikou, všechny tři ingredience dobře rozmíchejte a přilijte do hrnce. Polévku nechte ještě pár minut povařit.

Krémová polévka s květákem a celerem

Ingredience (pro 2 osoby): 0,6 l zeleninového vývaru, ½ květáku, 1 menší cibule, ¼ celeru, 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl a pepř

Postup: Očistěte květák a rozdělte ho na menší kousky, oloupejte celer a nastrouhejte ho. Jakmile přivedete k varu zeleninový vývar, přidejte do něj připravenou zeleninu. Vařte doměkka. V jiném hrnci si zatím osmahněte dozlatova cibulku a přisypte k ní mouku. Poté za stálého míchání přidejte i vývar se zeleninou. Nakonec polévku rozmixujte a přidejte na zjemnění smetanu.

Krémová dýňová polévka

Ingredience (pro 2 osoby): ½ dýně Hokkaidó, 0,5 l zeleninového vývaru, 1 menší cibule, 125 ml smetany ke šlehání, olivový olej, sůl, pepř a muškátový oříšek

Postup: Rozkrojte dýni, vydlabejte dužinu a zbytek nakrájejte na kostky. V hrnci orestujte cibuli a přidejte k ní nakrájenou dýni. Po chvíli přilijte zeleninový vývar a vařte asi 15 minut. Jakmile dýně změkne, rozmixujte ji. Na zjemnění přidejte smetanu a začněte polévku dochucovat solí, pepřem a muškátovým oříškem.

 

 

Reklama