Italské recepty z italských surovin

Itálie patří mezi státy, které jsou v letních měsících hojně navštěvovány turisty. Čím dál tím více, ale do Itálie míříme nejen za mořem a sluníčkem, ale také za italskou kuchyní. Kde nejlépe totiž načerpat inspiraci a suroviny než přímo v Itálii.

Právě v Itálii si můžeme dopřát dobrého jídla z kvalitních italských potravin a vše zapít pravým italským vínem. Naštěstí ale i u nás se můžeme čím dál tím více setkat s obchody, kde nakoupíme suroviny přímo z Itálie. Je libo těstoviny, sýry, omáčky, salámy, uzeniny, sladkosti, kávu či jiné italské dobroty? To vše vám již dnes nabízí pravé italské obchody.

Reklama

Na paměti však musíte mít, že uvaříte-li si pravé italské jídlo z těch nejkvalitnějších surovin, nesmíte ho pak zkazit vaším přípitkem. Žádné limonády či tolik u Čechů oblíbené šťávy. Vše musíte zapít jedním z italských vín, u nichž je rozhodujícím faktorem původ. Proto náležitě vybírejte z těch nejlepší regionů Itálie.

Těstoviny stokrát jinak

Italská kuchyně patří mezi ty nejlepší. Snad každý si doma rád vaří těstoviny na všemožné způsoby, a právě z Itálie pochází. Tam mají až 100 druhů těstovin. Pro nás Čechy jsou to většinou špagety, vrtule či kolínka, co máme tolik rádi. V Itálii však používají mnohem honosnější názvy, které nám často nic neříkají. Setkat se můžete například s:

penne – duté, šikmo řezané, quadretti – flíčky, chifferi – kolínka, pipe – velká kolínka, fusilli – vřetena, conchiglie – mušle, farfalle – motýlci

Italové těstoviny dělí na suché a čerstvé, dlouhé a krátké. Mezi dlouhé patří nám již známé spaghetti, spaghetiini, maccheroni, vermiceli či bucatini. Čerstvými jsou pak tortellini a ravioli.

Italské speciality

Mezi italské recepty určitě řadíme všemožné druhy pizz a zmiňované špagety na všechny způsoby. Italové však umí také perfektně připravit pokrmy z masa a patří doslova mezi kouzelníky s balsamicovým octem.

Fíky, meloun a šunka Prosciutto s balsamicovým octem

Co budeme potřebovat:

1 žlutý meloun, 500 g fíků, 200 g parmské šunky, balsamicový ocet

Postup:

Plátky parmské šunky esteticky obložte talíř, přidejte fíky rozkrojené na půl a plátky žlutého melounu. Vše pokapejte pár kapkami balsamicového octa.

Bruschettová fantazie

Co budeme potřebovat:

2 francouzské bagety, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 1 lilek, 1 římský salát, 4 malá rajčata, 1 plechovka nakládaných oliv, 80 g salámu Milano nebo Napoli, 80 g nasolené šunky, 1 stroužek česneku, olivový olej

Postup:

Bagety nakrájejte na plátky a lehce je opečte na grilu. Dále nakrájejte lilek a papriky a také je lehce ogrilujte. Rajčata nakrájejte na kostičky. Bagety poté pokapejte olivovým olejem a česnekem. Ozdobte je salámem, šunkou, zeleninou a olivami.

Reklama