Večeře v ráji: Příběh psaný z chutí

Co takhle si dopřát večeři v ráji? Jen stěží se dá pohrdnout. Ovšem nejen jídlo a překrásné místo může toto slovní spojení navozovat. Večeře v ráji je totiž také úspěšná kniha od spisovatele Bena Bennetta.

Reklama

Kniha Večeře v ráji je oddechovým čtením vhodným pro dlouhé zimní večery. Díky tomu, že kniha je velmi skladná, snadno ji sbalíte s sebou i na cesty. Ač je celý příběh tak trochu prvoplánový, i přesto vás dokáže vtáhnout do romantického děje.

Manželé Jacques a Ellie milují dobré jídlo, a proto zasvětili svůj život příjemné francouzské restauraci, kterou nazvali Paradis – Ráj. Vše bylo idylické až do té doby, než Ellie zemřela. Najednou jakoby Jacques ztratil chuť do života, do vaření a jeho srdce neprahlo po ničem.

Další z Příběhů psaných z chutí –

román se lžící nostalgie, špetkou nebe a plnou hrstí lásky.

Když už to ale vypadá, že s restaurací bude konec, vstoupí do děje spolumajitelka Catherine. Její příběh je až nápadně podobný příběhu Jacquese. Její manžel zemřel, a tak hledá nový smysl života právě na francouzském pobřeží v restauraci Paradis.

Catherine chce, aby jí Jacques pomohl znovu dostat restauraci na výsluní a udělat z ní opravdový ráj. Jenže to je to poslední, po čem nešťastný vdovec touží.

Zvrat v celém příběhu nastává tehdy, když Jacques najde kuchařku, kterou si psala Ellie. Právě její recepty se stanou novým pohonem pro rozjezd restaurace.

Celá kniha končí jak jinak než „happy endem“. Ovšem, jak se to nakonec opravdu vyvine, už nechám zahaleno v roušce tajemství.

 

„Co je největší štěstí na Zemi?

Mít při hodech lásky dvě perly:

jednu ve vlhkém lůně mořského živočicha –

a druhou naproti sobě u stolu,

v teplém, večerním světle.“

filozof Denis Diderot

Kniha je protkána citáty a recepty, proto se můžete těšit jak na láskyplný příběh, tak i na inspiraci v podobě netradičních jídel.

Polibek au chocolat

Vezměme:

100 gramů hořké čokolády, 1 polévkovou lžíci mokka, 2 polévkové lžíce likéru Bénédictine, 100 gramů hnědého cukru, 4 žloutky, 1 špetku mletého hřebíčku, 300 mililitrů šlehačky, 150 mililitrů vody

Hnědý cukr při mírné teplotě rozpustíme ve vodě. Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Metlou na sníh postupně po jednom vmícháváme žloutky. Přidáme mletý hřebíček a nasycený cukrový roztok. Masu ochutíme mokka a likérem Bénédictine, šlehačku vyšleháme dotuha a vmícháme. Vše rozdělíme do dvou mističek a dáme vychladit do lednice.

Knihu vydalo nakladatelství Motto

Reklama